Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinjavajuć podatak

Evo što analiza otpadnih voda otkriva o potrošnji heroina u Zagrebu

Heroin
Foto: HO/Press Association/PIXSELL
13.12.2018.
u 11:24

U porastu je i korištenje sintetičkih stimulirajućih droga, kokaina i kanabisa

Otpadne vode Zagreba otkrivaju da je u metropoli u posljednjih godinu dana porasla stopa potrošnje čistog heroina, tek je jedna od poruka s održanog simpozija “Ovisnosti o novim psihoaktivnim tvarima”. Rezultat je to istraživanja urinarnih biomarkera droga u otpadnim vodama Zagreba koje je proveo Institut Ruđer Bošković, a sa simpozija je poručeno i da je u porastu korištenje sintetičkih stimulirajućih droga, kokaina i kanabisa.

– Treba naglasiti da je tijekom posljednjih nekoliko godina uočen vrlo značajan porast stope potrošnje sintetičkih stimulirajućih droga, kokaina i kanabisa u odnosu na 2009. godinu, a taj se trend zadržao i u 2018. godini. Ova zapažanja potvrđuju važnost nastavka redovitog monitoringa urinarnih biomarkera u otpadnoj vodi kao nezamjenjivog izvora informacija o potrošnji droga u Zagrebu – izjava je dr. Ivane Portolan Pajić, zamjenice pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba koji je organizirao simpozij u suradnji s Klinikom za psihijatriju Vrapče.

Ključna tema događanja koje je okupilo niz stručnjaka, kako stoji u priopćenju, bila je sve veća prisutnost novih droga u Hrvatskoj. Nove droge alternativa su uobičajenim, poznatim ilegalnim drogama čiji učinak imitiraju, a kako je pojašnjeno, od prošle je godine u optjecaju čak 740 novih psihoaktivnih tvari.

– Nove psihoaktivne tvari sačinjavaju širok spektar droga koje nisu pokrivene UN-ovom Konvencijom o opojnim drogama iz 1961. godine. Paralelno s porastom broja novih psihoaktivnih tvari raste i baza korisnika, u kojoj je sve više rekreativnih konzumenata i ljudi koji žele poboljšati svoj izgled odnosno poboljšati svoje performanse na poslu ili tijekom učenja. Najveći izazov za zdravstveni sustav u Europi predstavljaju sintetski kanabinoidi koji se više ne reklamiraju samo kao ‘legalne’ zamjene za kanabis, nego su stvorile reputaciju kao snažne i jeftine droge popularne među ranjivim skupinama, poput beskućnika i zatvorenika, koji ih koriste za ‘otupljivanje uma’.

Budući da su zabilježeni i smrtni slučajevi, pred nama je traženje adekvatnih odgovora i kvalitetnih rješenja kako bismo se oduprli ovom velikom javnozdravstvenom izazovu“, rekao je dr. Ivan Ćelić iz Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče i predsjednik Povjerenstva za prevenciju i suzbijanje ovisnosti Grada Zagreba.

Inače, prosječna dob prvog uzimanja sredstva ovisnosti je oko 16. godine, intravenoznog sredstva ovisnosti oko 20. godine dok se u prosjeku na liječenje javlja s gotovo 27 godina. Upozoreno je i na tu činjenicu jer je jasno da do dolaska na liječenje prođe previše vremena; lani se u Hrvatskoj od ovisnosti o drogama liječilo 7157 ljudi.

VIDEO: Droga sakrivena u kamionu hladnjači 

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar StevoHorvat
StevoHorvat
11:40 13.12.2018.

Otkako je gradonačelnih hospitaliziran, pao je udio kokaina u Savi.

PI
Pierro12
12:25 13.12.2018.

To je naslov a pogotovo clanak BEZVEZE. Droge je oduvijek bilo, a kako se cini, bit ce je i dalje. Problematika tzv. Opojnih sredstava ili droga je, siri problem. Recimo, Heroin ili Kokain, dolazi iz daleka. Znaci, paketi prolaze nekolikoo granica uspjesno, kako to Afghanistanac zna dovuc drogu ili kolumbijanac ?! Otkud spoznaje o putu i granici ?! Znaci, to je organizirana prodaja. Tko ima saznanja o granicama? Putevima? Politicari, Sudci, Policajci itd ... Dakle, o cemu govorimo onda? Sprezi politike i kriminala. Eto, sta je. Banda . Policija odraduje prljav posao, nadzor i Transport, Sudci i Politicari novac. Nakon toga, ide se na tal,svak dobiva udio i to je to. Jednostavno. Dokle god se isplati, radit ce se sverc. Koja je alternativa ? Najveci protivnici legalizacije ili dekriminalizacije su Bossovi, pa dileri i politicari. Legalizacija i drzavni nadzor ubija trziste i nema kriminala. Dokle god je ilegalno, cijena skace, nakon svakog prelaska granice. Nema se vise sta tu dodati. Sve je poznato. Sve se zna.

Avatar NeNormalan
NeNormalan
11:46 13.12.2018.

ne pušite travu na WC-u jer nikad ne znaš tko će iz školjke iskočiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije