Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Testirali smo

FOTO/VIDEO: A najbolji burger je... onaj koji su "razbili" pa zapravo jedete tri

storyeditor/2022-09-13/PXL_120922_95639029.jpg
13.09.2022.
u 20:09

Svidjeli su nam se i Jankovićeva kombinacija s chutneyem od paprike te drniška panceta u specijalitetu ekipe s Hvara

Burger Festival odavno je stekao status omiljene gastromanifestacije, a posljednjih se nekoliko dana na Tuđmanovu trgu, gdje se i ovoga puta smjestio, stvaraju velike gužve. Šire se opojni mirisi mesa s roštilja, raspravlja se o neobičnim kombinacijama sastojaka i okusa koji su se našli u ponudi, a u potragu za najboljom zaputio se i Večernjakov kušački tim u kojemu su, uz autoricu ovih redaka, bili i urednica Ivana Jović, novinari Mia Mitrović i Dario Topić te fotografkinja Emica Elveđi. Testirali smo pritom 13 burgera iz isto toliko kućica, iz svake po jedan specijalitet po preporuci chefa ili majstora roštilja.

I ne kuži se da nije meso

Prvi je bio pripremljen u jedinoj kućici na festivalu kojom vladaju žene. One su pak u Zagreb sa svojim Flying Pigom doletjele iz Jelse na Hvaru, a tim na čelu s Majom Grabić preporučio nam je "Barbieq" burger čija je cijena 59 kuna. Uz pljeskavicu od junetine u njemu se ističe pečena drniška panceta.

– Jako me iznenadio okus mesa, a posebno činjenica da je ono bez ikakvih dodataka. Panceta mu daje hrskavost, fantastičan je spoj slatkog i kiselog – oduševila se Ivana.

Sljedeći je na red stigao "Smokey" burger koji su nam predstavili Novosađani. Toni Marinković i njegov Toster ovaj su burger, koji košta 84 kune, nadopunili slaninom od mangulice, baranjske pasmine svinje slične crnoj slavonskoj. A u njega se izvrsno uklopila i majoneza, također s hrskavom slaninom. – "Smokey" je za čistu peticu, razvalili su – impresionirana je bila Mia.

12.09.2022., Zagreb, Testiranje i kusanje burgera na Burger festivalu. Barbieq burger (Flying Pig) Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Eduard Beg prezentirao nam je pak najpopularniji proizvod iz svoje Plant Based linije. "Beg's Karlo's double-decker" prodaju po 88 kuna, a "meso" je od proteina graška. – Paše mi ljutina jalapeño papričica, a što se "mesa" tiče, nikada ne bih pogodila da nije životinjsko. Odličan je – dupli slojevi pljeskavice, cheddar sira te umaka od meda i majoneze fascinirali su Emicu, a Miji su se svidjeli i "najbolji kokteli na festivalu", njihovi "Porn Starovi".

Na testiranje je stigao i Picnicov kapitalac "Blackie" s pecivom od krumpirova tijesta, sočnom junećom pljeskavicom, domaćim umakom od senfa i meda, karameliziranim lukom, sirom cheddar ​i hrskavom slaninom, čija je cijena 63 kune. Iako nije toliko atraktivan izgledom jer mu nedostaje povrća i boja, kušački tim oduševilo je podatno pecivo.

Creska ekipa iz Plavice konkurirala je pak "Shpaolinom", burgerom koji spaja dio metropole, Špansko, i Mediteran. Cijena mu je 70 kuna, a savršen je balans okusa sočne pljeskavice i umaka od sira, vrhnja, hrena i vlasca. – Definitivno najsočnija junetina na festivalu – složila se Mia.

12.09.2022., Zagreb, Testiranje i kusanje burgera na Burger festivalu Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

"Kimchi Kard-Asian" burger bio je prvi koji je podijelio mišljenja. Jedne je odbio mirisom kimchija, tradicionalnog korejskog fermentiranog povrća, a druge oduševio ljutinom. Hrabri gurmani mogu ga kušati za 69 kuna u kućici "BBQ Hot Yard". A visoka očekivanja od dubrovačkog "Negromanta", inspiriranog likom Marina Držića, imao je cijeli tim. Odmah na prvu sve nas je privukla prezentacija s prevladavajućom ružičastom bojom. Umak čiji okus vlada burgerom, naime, mješavina je majoneze i reduciranog dubrovačkog vina Crvik merlot Negromant, ali ono, nažalost, nije došlo do izražaja u kombinaciji koja se za 80 kuna može kušati kod Gulosa.

Najjednostavniji burger na testiranju svakako je bio "B2con" iz 4burgersa koji smo definirali kao onaj kakav svi vole pripremati kod kuće. Nijedan okus ne odvlači pažnju, odlikuje ga sočna juneća pljeskavica u kombinaciji s hrskavom pancetom, a cijena mu je 50 kuna.

12.09.2022., Zagreb, Testiranje i kusanje burgera na Burger festivalu. Pepper Jack (Institut za burgere) Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ništa manje od eksplozije okusa od "Pepper Jacka" chefa Mate Jankovića i Instituta za burgere nismo ni očekivali, a cijeli je tim bio oduševljen najprije izgledom pa zatim i šmekom koji je savršeno upotpunjen chutneyem od paprike i pomalo pikantnim Mayo umakom. Da je naprosto odličan, možete se uvjeriti za 59 kuna, a uživat ćete i u "Sliders boxu", tri miniburgera različitih okusa koje nudi The Meat. Idealna je to kombinacija za izbirljive, a za 90 kuna možete probati klasični, bacon i cheeseburger. – Jako me iznenadilo njihovo razbijanje standarda velikog burgera – komentirao je Dario.

12.09.2022., Zagreb, Testiranje i kusanje burgera na Burger festivalu. Sliders box mini burgeri (The Meat) Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

"Doomsday" samo za hrabre

El Toro je u konkurenciju ušao s "Peruvianom", koji stoji 79 kuna. Odlikuje ga sočna pljeskavica od Angus govedine, a Ivanu je oduševio dodatak kukuruza. Iako je zbog veličine malo nezgrapan za jelo, balans okusa nije poremetila ni avokado krema, oko koje su neki bili skeptični.

Cijeli se tim, međutim, složio da je burger "Doomsday", koji se u istoimenoj kućici nudi za 99 kuna, samo za hrabre. Na jelovniku se uz njega nalaze upozorenja o ljutini koju mu daju izrazito pikantne jalapeño papričice. Dio je kušačke ekipe bio oduševljen okusom, no neki se nisu usudili zagristi ga dva puta.

12.09.2022., Zagreb, Testiranje i kusanje burgera na Burger festivalu. Doomsaday (Doomsday) Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Na festivalu se predstavlja i chef Ivan Pažanin pa je njegov "Truffle Panceta" burger bio neizbježan dio testne liste. Iako se i u njemu kriju jalapeño papričice, ljutina ne prevladava nad ostalim okusima, no u sočnoj pljeskavici ipak nedostaje malo soli. Njegova je cijena 59 kuna.

Kušački je tim na koncu presudio da su u opakoj ovogodišnjoj konkurenciji koja broji pet festivalskih debitanata uvjerljivu pobjedu odnijela tri miniburgera iz "Sliders Boxa" koji nudi The Meat. Na drugom je mjestu "Pepper Jack" iz Instituta za burgere, a treće je zaslužio "Barbieq" ekipe Flying Piga.

Komentara 1

ZA
zagi101
01:09 14.09.2022.

ovi kao da se natječu tko bu dao neobičnije strano ime za pljeskavicu, ni jedno domaće, tipična malograđanština

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije