Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnove nakon potresa

70 zgrada u samoobnovi, za 400-tinjak donesena odluka, Korlaet: "Nezadovoljan sam brzinom obnova"

Zagreb: Zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet, komentirao veliki požar u Trnskom
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/7
17.03.2022.
u 12:29

Napokon kreće rušenje one neslavne kuće na uglu Petrinjske i Đorđićeve, kao simbol te obnove koja nikako da krene - rekao je Korlaet na Zagrebačkom velesajmu

Dvije godine od potresa u Zagrebu je 70 zgrada sa žutim i crvenim oznakama u samoobnovi, a za njih 400-tinjak donesena je odluka i one bi se posredstvom Fonda za obnovu tijekom ožujka, travnja i svibnja napokon trebale početi obnavljati, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.  

Nezadovoljen dinamikom obnove

- Tih 70 zgrada koje su u samoobnovi su zgrade gdje su se građani sami organizirali, podigli kredite, krenuli u obnovu i računaju s povratom sredstava iz Fonda za obnovu - pojasnio je dodavši da je to legitimno ali da država, kroz Ministarstvo i Fond, mora povećati broj odluka. 

Upitan je li zadovoljan brzinom i dinamikom obnove u dvije godine od potresa, koju će se obilježiti 22. ožujka, odgovorio je da nije.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

- Naravno da nisam zadovoljan isto kao što ni vi niste zadovoljni ali mogu vas možda pokušati utješiti na način da je trebalo obaviti puno nevidljivih predradnji - u vidu donošenja Zakona, pa onda kada se pokazalo da on nije baš savršen, izmjena tog Zakona, pa tu je bio program mjera koji operacionalizira taj Zakon, pa se promijenio Pravilnik o jednostavnoj javnoj nabavi koji ju je podigao na europske pragove, pa su se trebale provesti te javne nabave - pobrojao je Korlaet duge administrativne postupke.

Oni su se, kaže, po Zakonu morali obaviti, i sada su obavljeni.

- Kada govorimo o obnovi privatnih zgrada, veliki broj odluka je izdan od strane Ministarstva i Fond za obnovu ih sada provodi - istaknuo je. 

Obnova javnih zgrada teče lakše i brže

Već u ožujku i travnju vidjet će se, tvrdi, i fizička obnova na djelu.

- Za početak napokon kreće rušenje one neslavne kuće na uglu Petrinjske i Đorđićeve, kao simbol te obnove koja nikako da krene - rekao je Korlaet na Zagrebačkom velesajmu.

Za obnovu javnih zgrada, kaže, tu je Grad puno jači. 

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

- Tu obnova ide jer su to zgrade u gradskom portfelju i tu daju sve od sebe iz tjedna u tjedan da to ide nekim normalnim tempom - kazao je. 

Naglasio je i da je većina školskih zgrada već obnovljena, te je preostalo još četiri osnovnoškolske i osam srednjoškolskih za obnovu. 

Najavio je i da na red dolaze i zgrade ostalih namjena. U kulturi se dovršava "Gavella" i bit će spremna za sljedeću sezonu, a krenula je i obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Također, u obnovu kreću zgrade u zdravstvu, pa je tako krenula rekonstrukcija i dogradnja bolnice Vrapče.

VIDEO Prisjetite se kako je izgledao Zagreb netom nakon potresa, a kako godinu dana nakon

Komentara 3

IL
ilustrator
16:10 17.03.2022.

još malo bit će i godina kako milana nema!.. što se čeka, zašto se ništa ne radi?

PE
Pendrek57
19:13 17.03.2022.

To znaci da bude i ovaj drugi rok kojeg smo dobili od EU-a i fonda za obnovu ostao neiskoristen. Pa priznajte konacno da bas nitkome u Hrvatskoj nije ni malo stalo da se glavni grad konacno obnovi nakon 2 teska potresa. Samo je u intresu onima koji su najvise pogodjeni. Na iducim izborima vise nitko nece dobiti moj glas. Moze vas biti sram, od drzave do grada. I znam da ce mi mod brisati komentar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije