Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na tri nove lokacije

57. Međunarodna smotra folklora u znaku 100. obljetnice pokupske etnografske ekspedicije

Zagreb: Predstavljena 57. Međunarodna smotra folklora Zagreb
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
04.07.2023.
u 17:00

Više od 1000 sudionika iz zemlje i inozemstva od 19. do 23. srpnja nastupit će na Europskom i glavnom trgu na 57. izdanju najveće zagrebačke folklorne manifestacije

Glazbeni paviljon na Zrinjevcu, Europski te glavni gradski trg lokacije su na kojima će od 19. do 23. srpnja nastupiti više od 1000 sudionika 57. Međunarodne smotre folklora. Manifestaciju kojom će se obilježiti 100 godina od pokupske etnografske ekspedicije jučer su u prostorijama Ansambla Lado predstavili umjetnički ravnatelj smotre Tvrtko Zebec, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, direktorica gradske Turističke zajednice Martina Bienenfeld te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

– Skupina entuzijasta i suradnika Etnografskog muzeja 1923. kajacima se Kupom od Karlovca do Siska zaputila u obilazak Pokuplja. Obišli su tako 34 sela u mjesec dana, dokumentirali običaje, arhitekturu i predmete... Bila je to prva takva ekspedicija u našim krajevima i zato nam se činilo da je 57. izdanje ove manifestacije idealna prilika da je se prisjetimo – istaknuo je Zebec.

VEZANI ČLANCI: 

U pet festivalskih dana nastupit će 15 pokupskih folklornih skupina te po deset iz ostatka Hrvatske i inozemstva, a prikazat će i etnografske vrijednosti drugih kulturnih područja, dodao je.

– Na osmišljavanju novoga konceptualnog rješenja gradska Turistička zajednica, u suradnji s Uredom za kulturu te Ministarstvom kulture, radi od početka godine i vjerujemo kako će ovo moderno rješenje zasigurno privući brojne domaće i strane goste, ljubitelje folklora koji poštuju tradiciju – naglasila je Martina Bienenfeld.

VEZANI ČLANCI: 

Jedna od mnogih fotografija nastalih na pokupskoj ekspediciji, ona žene i djevojke iz sela Lasinja, dizajnerskom studiju Kuna zlatica poslužila je kao inspiracija za ovogodišnji vizual, a u organizaciji je pomogao i Kulturni centar Travno.

– Ovaj festival donosi veliku vrijednost Zagrebu i specifičan je po visokim umjetničkim kriterijima odabira sudionika. Ministarstvo već dugi niz godina, među ostalim, financijski i logistički podržava ovakve i slične načine njegovanja kulture i kulturne baštine, pa tako i ovu manifestaciju – kazala je Nina Obuljen Koržinek. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije