Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

400.000 kn za urbanističke planove iz tvrtki fantoma

zg_grad.jpg
Foto: Marko Prpić
23.04.2008.
u 21:31

Financiraju izradu urbanističkih planova, kane graditi tisuće stanova, trgovačke centre..., a prijavljene su na kućnim adresama. Uglavnom nemaju ni registrirani broj telefona. Netom su osnovane. To su fantomske tvrtke koje očito odrađuju posao za prave igrače koji se od javnosti skrivaju sve dok ne dobiju sve potrebne dozvole. 

Neće graditi, ali plaća
Tragajući za "ozbiljnim" investitorima, kako bismo doznali što točno namjeravaju graditi, pokucali smo i na vrata tvrtke ŽE-SA Nekretnine. Ta je tvrtka naručila urbanistički plan uređenja "Ferenčica  zapad" gdje bi se na pet hektara trebale izgraditi poslovne i stambene zgrade, podzemne garaže... Adresa joj je u obiteljskoj kući u Teslićkoj 47. No, ni na poštanskom sandučiću ni na ulaznim vratima nije istaknuto ime tvrtke. Vrata nam je otvorila supruga vlasnika Željka Pavlovića i nazvala supruga na mobitel.

 Ne znam što će se tamo graditi. Ja sam samo financirao izradu plana uređenja. Ja neću graditi  tvrdi Pavlović. Upitali smo ga otkud mu novac za izradu plana koji košta od 200 do 400 tisuća kuna i zašto ga je uopće naručio ako ne misli ništa graditi.

 Plan ću prodati i na tome zaraditi  kaže. Naš je razgovor završio čim smo ga upitali je li njegova tvrtka samo paravan iza kojeg se skriva pravi investitor.

Tvrtka Blato jug financirala je pak izradu istoimena plana jer ondje kani graditi 1500 stanova i manji šoping-centar. Jedini trag toga investitora jest naljepnica na poštanskom sandučiću obitelji Gvozden u Strojarskoj 4.

 Nema tu nikakve tvrtke, tu vam živi neka familija  blijedo su nas pogledali susjedi. Mario Gvozden, na čijoj je adresi prijavljena tvrtka, vlasnik je kumrovečke tvrtke MGT.

Začuđeni bankari
Nije riječ o fantomu, nego o klasičnoj investicijskoj tvrtki, što je u poslovnom svijetu uobičajena stvar  tvrdi Gvozden. Banke, nastavio je Gvozden, čak traže da se za velike projekte, a njegov je vrijedan 100 milijuna eura, u kojima će sudjelovati više investitora, osnivaju nove tvrtke.

Međutim, svi ugledni poslovnjaci, građevinari, arhitekti... s kojima smo razgovarali tvrde da nikad nisu čuli da bi banke odobravale goleme kredite nepoznatim i tek osnovanim tvrtkama.
 Nema šanse, takva tvrtka ne bi prošla u Zagrebačkoj banci!

Svaka banka, prije nego što odobri kredit, i te kako provjerava pozadinu prometa, bilance... svake tvrtke. Kreditna politika vrlo je stoga i za građane, a kamoli za tvrtke  odgovorili su nam danas u Zagrebačkoj banci.


41 kat tornja iz autoservisa

O urbanističkom planu uređenja “Savska – Šarengradska – sjever” danas će raspravljati zastupnici u Gradskoj skupštini. Taj je plan prethodno prošao javnu raspravu, a prihvatilo ga je i Poglavarstvo. Ta će rasprava ipak biti samo formalnost. Na površini od 2,5 hektara koja je omeđena Gagarinovom, Savskom cestom, željezničkom prugom i Zagrebačkom avenijom izgradit će se pretežno poslovne zgrade, a najavljena je i gradnja 160 metara visokog poslovnog tornja sa 41 katom. Izradu plana platila je tvrtka Autoservis Savska, a kad planira početi gradnju tornja, nismo doznali. – Direktor je na putu, javite se za nekoliko dana – lagano nas je otpilila tajnica direktora Roka Štuglina. Nakon što smo zamolili broj Štuglinova mobitela, održala je kratke konzultacije sa suradnicima. Odbili su nas čim su čuli da smo novinari. Očekivano, jer se ionako šuška da neboder neće graditi ta tvrtka. Autoservis je, vjerojatno, samo paravan iza kojeg se skriva pravi investitor koji javnosti zasad želi ostati nepoznat. Isto se čuje i za konzultantsku tvrtku Trezor invest koja je financirala izradu plana uređenja “Resnik II.”, o kojem će se također raspravljati danas u Skupštini. Na površini od devet hektara izgradit će se trgovački centar i proizvodne hale. Ni od tvrtke Trezor invest nismo uspjeli doznati kakvi su joj planovi. – Zaista ne znam ništa o tom projektu. Mislim da mi ništa ne gradimo – kaže ni manje ni više nego član uprave Tomislav Barić!?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije