Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovensko-hrvatski sporovi

Zabrana Ljubljanskoj banci, Slovenci bojkotiraju Jadran

29.12.2008.
u 11:12

Nova Ljubljanska banka (NLB), sljednica nekadašnje Ljubljanske banke koja još od raspada bivše države nije vratila depozite hrvatskim građanima, nije uspjela izravno ući na hrvatsko tržište. Prije nekoliko dana Hanfa je odbila NLB-u dati odobrenje za stjecanje 75,1 posto udjela u zagrebačkom Optima leasingu.

Čini se da za hrvatske regulatorne institucije, HNB i Hanfu, Ljubljanska banka ostaje zabranjena priča sve dok se ne riješi pitanje štednje hrvatskih građana. U obrazloženju odbijenice Hanfa se poziva na rizik koji NLB može prouzročiti na hrvatskom tržištu te ističe da je u Hrvatskoj ozbiljno narušeno povjerenje potencijalnih korisnika financijskih usluga u pružatelje financijskih usluga koji su na bilo koji način u znatnoj mjeri povezani s NLB-om.

U Optimi šute
No, priča s Optimom zbunila je jučer i hrvatske i slovenske medije jer Optima leasing postoji u Hrvatskoj već četiri godine i djeluje u sklopu NLB-a. Tu kuću osnovao je NLB leasing iz Ljubljane 2005. godine s temeljnim kapitalom od 1,9 milijuna kuna. Društvo se razvija i djeluje kao univerzalni ponuđač leasinga nudeći na leasing vozila, opremu, plovila i nekretnine. Svojim klijentima, trgovačkim društvima, obrtnicima i samostalnim poduzetnicima te fizičkim osobama nudi i financijski i operativni leasing. Odmah nakon osnivanja, društvo je postalo članom Udruženja leasing društava pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

A Nova Ljubljanska banka u svojim godišnjim izvješćima navodi i svoje leasing društvo u Hrvatskoj. U Optima leasingu jučer nisu htjeli razgovarati o svom osnivaču ni o bilo kakvim drugim pitanjima vezanim uz poslovanje i financijske rezultate. Dakle, Hanfa je formalno odbila da društvo preuzme NLB koji se očito na taj način htio izravno registrirati u Hrvatskoj. Optima leasing pak i dalje je njegovo vlasništvo i uredno radi u Hrvatskoj.

Blokada zasad nema
Ta odluka Hanfe ne bi trebala imati veze sa zategnutim slovensko-hrvatskim političkim odnosima zbog blokade pregovora s EU. Ljubljanska banka sama je po sebi težak problem, pa i kad ne bi bilo slovenske blokade, ne bi uspjela ući na tržište leasinga. Ipak, sve se događa pod dojmom blokade i svih popratnih implikacija koje se najprije osjete na gospodarskom planu.

U slovenskim poslovnim krugovima s kojima smo kontaktirali kažu da zasad nema nikakvih blokada u tom smislu da se ne bi kupovali hrvatski proizvodi u dućanima. Sve se, kažu, smirilo, Božić je, ali politički problemi između dviju zemalja mogli bi doći na naplatu u ljetu, kada počne turistička sezona.

Prema nekim spoznajama, kažu naši izvori, barem 20 posto manje Slovenaca iduće će godine odabrati Jadran za ljetovanje. Ponajprije stoga što su aranžmani za Hrvatsku skupi, skuplji nego let avionom, primjerice, u turska ljetovališta, a drugi, ništa manje važan razlog jest odnos domaćina. U Turskoj smo mi rado viđeni gosti, a u Hrvatskoj smo samo Slovenci, kažu naši sugovornici prenoseći dio javnog mišljenja u susjednoj državi o hrvatskom turizmu.

Želite prijaviti greške?