Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Za Euro 2012. IGH u Ukrajini gradi aerodrom

22.05.2009.
u 22:00

Mediji u Ukrajini objavili su informaciju kako ukrajinske vlasti žele otkupiti projekt novog terminala koji su za Zračnu luku Zagreb izradili Jure Radić, šef IGH, te akademici Branko Kincl i Velimir Neidhardt.

Razgovor sa Surkisom
Ukrajinci žele da se taj aerodrom sagradi u Donjecku. Ukrajina i Poljska domaćini su Europskoga nogometnog prvenstva 2012. te moraju sagraditi stadione, aerodrome, ceste, hotele...

– Istina je da je IGH pozvan da projektira aerodrom u Donjecku, ali netočno je da ćemo Ukrajincima prodati projekt zagrebačkog aerodroma jer će se po njemu graditi u Zagrebu. Ipak, ponosni smo što je zagrebački aerodrom postao naš izvozni proizvod i što nam je referencija za projektiranje terminala – zadovoljan je Jure Radić koji se vratio iz Ukrajine.

Ondje je bio na sastanku s potpredsjednikom ukrajinske vlade Ivanom Vasyunykom i tajkunom Grigorijem Surkisom, predsjednikom Ukrajinskoga nogometnog saveza. Ukrajince je zanimalo je li IGH spreman izraditi projekt aerodroma u Donjecku, na što im je Radić potvrdno odgovorio.

Prošli Uefine recenzije
Uefina inspekcija postavila je vrlo kratke rokove Ukrajincima, koji zapravo već kasne u gradnji infrastrukture potrebne za održavanje Eura, pa projekte aerodroma, stadiona... moraju pribaviti u roku od dva do tri mjeseca. U istom tom razdoblju moraju zatvoriti i financiranje tih investicija. Osim za aerodrom i Ukrajinci i IGH zainteresirani su da zajednički rade i ostalo, poput projektiranja cesta, mostova itd.

– Ponosni smo što je naš projekt aerodroma prošao Uefine recenzije – dodao je Radić. IGH već duže obrađuje ukrajinsko tržište, a uskoro ondje planira osnovati i svoj institut.

Istodobno, IGH se natječe i za projektiranje aerodroma i stadiona u ukrajinskom Lavovu.

Jure Radić se za dva do tri dana ponovno sprema u Ukrajinu na pregovore o projektiranju aerodroma u Donjecku.

Želite prijaviti greške?