Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TA DIVNA StvORENJA

Vrijeme je za jaz

02.03.2006.
u 09:19

Ne slave se sve godišnjice bučno. Četiri stotine emisija i deset godina prikazivanja serijal "Vrijeme je za jazz" (HTV) proslavio je u ponedjeljak onako kako cijelo vrijeme i postoji; debelo iza ponoći kada nije baš više vrijeme ni za one stvari, a kamoli za jazz, iako ta glazba nikada i nije bila sinonim za bančenja već za poticanje unutrašnjih sagorijevanja depresivnih introvertita.

Uostalom, raskalašeno partijanje nije baš povezivao ni s dojmom koji preko ekrana ostavlja urednik i voditelj te emisije Davor Hrvoj, a koji je u obljetničku emisiju pozvao "tek" klavirista Davida Gazarova (sa suprugom Sibilom Petlevski). Premda tek pišem s navodnicima jer je Gazarov odmah na početku emisije ispleo vez od Horacea Silvera da naknadni razgovor ni izdaleka nije mogao biti tako upečatljiv i sadržajan, možda bi samozatajni Hrvoj ipak trebao naučiti nešto od TV urednika s puno boljim osjećajem za osobni marketing. Ili je naprosto trebao pozvati Boška Petrovića da mu organizira pravu feštu onako kako samo on to zna jer biti suptilan u ovoj zemlji znači u startu biti osuđen na termin iza ponoći.

Jaz između pojedinih glazbenih pravaca i njihovih nuspojava pokazao je zato puno izravnije urednik i voditelj "Shpitze" (HTV) Danijel Despot čije su novinarke napravile odličnu usporednu reportažu sa zagrebačkih koncerata Škore, Thompsona i Bulića s jedne strane te TBF-a s druge. Kako je Despot pokazao da su kumovi s pripadajućom rodbinom privukli u Dom sportova ne samo određeni broj uobičajenih desničarskih političkih privjesaka nego i ponešto od notornoga ustaškoga znakovlja, brzo ga je u vidu objavljivanja kompromitirajućih fotografija u jednom tjedniku sustigla vlastita, jednako ekstremna prošlost kada je kao član pravaške mladeži i sam pokazivao koliko je visok rastao kukuruz. A sada mu se klip(an) našao pod nogama.

Još malo glazbene terminologije. Swing zna biti življi od jazza, a posebno kada je riječ o swingu na Žikin način. Znate za Žikino kolo, ali Žikin swing?! Taj gospodin, naime, vlasnik je swingerskoga kluba u Istri i kao takav predstavljao je u "Sanji" (RTL) onu malobrojnu populaciju koja je spremna poželjeti ženu bližnjega svoga, ali i bližnjemu dati svoju. "Tko je ovdje lud, ja ne znam", komentirala je Sanja, premda nije jasno zašto bi itko bio lud ako svatko radi ono što mu paše, a da to nikoga ne ugrožava. Licemjerno je kako mainstream non-stop eksploatira takve teme jer mu draškaju maštu, ali još uvijek se ima potrebu ograđivati od svake vrste različitosti (posebno seksualne) komentarima tipa "svi se sad zgražaju nad vama" ili već rečenim "tko je ovdje lud".

Da im publika ne bi što zamjerila. A javnost je zapravo već odavno postala daleko otvorenija i liberalnija od mnogih koji joj se obraćaju. U tome je jaz.

Želite prijaviti greške?