Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.05.2012. u 12:00

Neki visoki crkveni krugovi među sobom distribuirali su anketu po kojoj već u prvom krugu pobjeđuje Karamarko

I u Crkvi silno su se uzbudili zbog izbora u HDZ-u, baš kao da se radi o izborima za predsjednika države, a ne predsjednika jedne stranke, kojoj sve ide nizbrdo u posljednje vrijeme. Među svećenicima i najširim klerom danima se raspravlja koji je kandidat ne samo najbliži Crkvi, nego i koji će biti dobar za Hrvate i Hrvatsku, što otkriva, zapravo, da je HDZ duboko utisnut u crkveni mentalni sklop i poistovjećen s državom.

“Tomica mora pobijediti, jer će u Srbiji premijer biti Dačić pa treba imati nekoga tko će mu se suprotstaviti”, rekao mi je nekoliko sati prije pisanja ovoga teksta jedan katolički svećenik, koji ne samo što je izborima u HDZ-u time već dao i međunarodnu, odnosno regionalnu dimenziju, nego je jednog od kandidata nazvao – Tomicom. Kao da govori o svom najboljem vjeroučeniku!

Što svećenici i časne sestre vide u Karamarku, teško je definirati, ali se on definitivno kod mnogih iskristalizirao kao najprimjereniji kandidat. Čak toliko da su i neki visoki crkveni krugovi ovih dana među sobom distribuirali anketu iz koje je vidljivo da Karamarko hametice pobjeđuje svoje protukandidate već u prvom krugu! Svi HDZ-ovi predsjednički kandidati imali su kontakte s utjecajnim krugovima u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, kako bi ne samo osjetili bilo klera, nego i otvoreno pridobili svećenike za svoj demokršćanski program. Jer, HDZ se deklarira kao demokršćanska stranka, u što se zaklinju i svi predsjednički kandidati. Svojedobno se čak pričalo da su se okupili biskupi s juga i iz Like kako bi Darka Milinovića instalirali za predsjednika HDZ-a, što je, očito, bila malo preuveličana priča. No, svima je crkveni stav i te kako važan i to ne zbog nominalnog pozivanja na HDZ-ovo demokršćanstvo, nego zbog činjenice da su biskupi listom, baš kao i većina klera, u svojoj duši nepatvoreni hadezeovci, tvrđi i postojaniji čak od mnogih HDZ-ovih viđenih glava, pa čak i od nekih predsjedničkih kandidata.

Zbog toga Crkva nikada nije uspjela formirati svoju (recimo čak pravu) demokršćansku stranku, koja bi s jedne strane imala najširu podršku naroda, a s druge blagoslov crkvenog vrha. Vidjelo se upravo na prošlim izborima kako je prošla priča s HRAST-om, za kojega su se neki biskupi jako zagrijali i otvoreno ga poduprli. HDZ je, naprosto, u crkvenom srcu i zato je razumljiv veliki interes za ove izbore. Crkva još ne može prežaliti Sanadera, koji je u svoje doba bio baš po njezinoj mjeri: demokršćanin, poliglot, elokventan i obrazovan, s jakom crkvenom pozadinom. Naravno, Tuđmana Crkva nikada neće oplakati jer je, bez obzira na svoje komunističko i generalsko korijenje, bio apsolutna persona grata u najvećem dijelu Crkve.

No, kako je Tuđmana nemoguće oživjeti, a Sanadera abolirati od svega što mu se kači za rep, Crkva se treba opredijeliti za novoga svoga miljenika. Neki crkveni krugovi već mu tepaju i govore o “Tomici”, tvrdeći da je on, zapravo, najcrkveniji kadar između ponuđenih kandidata, s jakim osobnim vjerskim (čak desničarsko MI-ovskim) backgroundom. Samo da se i u njemu, kao i u nekim prijašnjim tipovima skrojenima po idealnoj crkvenoj mjeri, ponovno ne razočaraju.

Ključne riječi

Komentara 44

BA
beto_alonso
12:13 19.05.2012.

U drugi krug prolaze Tomislav Karamarko i Domagoj Milošević. Pobjeđuje Domagoj...

LE
leonica
12:34 18.05.2012.

Iznenadnu zbrinutost za demokraciju od čovjeka koji je kao bivši ministar policije uhićivao mirne prosvjednike protiv vladajuće elite u zagrebačkoj Varšavskoj kršeći time njihova ljudska prava, kojeg se optuživalo za prekomjernu upotrebu sile, koji je novim kadrovima netom prije predaje vlasti pokušao zadržati kontrolu nad policijom i nakon izbora i koji je represivni aparat pokušao iskoristiti u predizborne svrhe sad je velika faca. Karamarko će u javnosti teško moći pobjeći od činjenice da je poput svoje suparnice, aktualne šefice HDZ-a Jadranke Kosor, učenik iste škole koja nema veze s demokracijom. O crkvi neću ni komentirati, ako zločin i crkva idu zajedno onda pa super..netreba nam ni takve crkve ni karamarka...

TU
tuki
20:29 18.05.2012.

nek svečenici biraju poglavara RH crkve ,a ne da im ga drugi biraju (Vatikan),pa što se oni miješaju u HDZ.Kad im je toliko mio nek se upišu u njega.(ili narede svečenstvu)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?