Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Vjera na tulumu

27.03.2008.
u 19:00

U pjesmi jednog katoličkog pjesnika o priprostom Kristu koji "i danas jaše na živini" naći ćemo i ove stihove: "Tvoji učenici odmagliše daleko / u novim kolima". Koji ovako, koji onako, no svakako je bilo i onih koji su na uskrsni ponedjeljak u novim kolima došli i na proslavu rođendana i imendana Josipa Ružmana, župnika Župe blaženog Alojzija Stepinca, u restoran "Phoenix" u Starom Čiču kraj Zagreba. Na proslavi je bilo dvjestotinjak uzvanika, uglavnom svećenika i časnih sestara, a uz jelo, piće, pjesmu i svirku slavilo se od ručka do večeri. Naravno, neki su mediji Ružmanovo slavlje podrugljivo i zlurado nazvali tulumom, ali nisu bili daleko od istine.

I službenicima je Božjim teško odoljeti duhu vremena, ovozemaljskim užicima i nagovoru taštine da se bude u središtu pozornosti. Takve proslave rođendana imaju uglavnom tajkuni, političari, estradne i sportske zvijezde. Njima se mjeri društveni status i moć - ono, dakle, što nećete naći na imalo zahtjevnom popisu kršćanskih vrlina. Na tulum je bio pozvan i ministar Šuker, ali nije došao! Šteta! Višestruka šteta! Jer bi se tako potvrdila znakovita sličnost između države i Crkve, ali i sličnost između Šukera i župnika koji na sličan način od naroda uzimaju novac što se na sličan način troši. Može li biti ružnije pomisli od pomisli kako se na svećeničkoj zabavi troši novac što se od vjernika skuplja na misi kao sveti prilog za Crkvu, njezine potrebe i potrebe njezinih službenika!?

Ili od pomisli da se u "Phoenixu" trošio novac koji ste dali za pokoj svoje majke ili oca!? Koliko god je to nevjerojatno, jednako je nevjerojatno da je Ružman proslavu svog rođendana priredio na vjerski blagdan, na uskrsni ponedjeljak, što je prvorazredna bezbožnička drskost koja je svetim danom okrunila svoje samoljublje. Ta drskost je to veća što upravo (velike) vjerske blagdane biskupi koriste za prokazivanje i žigosanje konzumerizma i drugih nepodopština što ih čine građani potkupljeni i zavedeni jeftinim ovozemaljskim sjajem i senzacijama. Procijenjeno je da je za proslavu potrošeno 50.000 kuna, što i nije mala svota: deseci tisuća loše plaćenih radnika ne zarade toliko ni u dvije godine. Od optužbi za rastrošnost Ružman se brani uvjeravanjem da ima sponzore, no nisu li sponzorirana nevaljalstva gora od onih koja sami plaćamo!? 

Crkva je u komunizmu za mnoge bila posljednje duhovno i moralno utočište, jedini prozor nade kroz koji se moglo vidjeti božansko i moralno svjetlo u represivnoj tami komunističkog režima. U razuzdanom hrvatskom kapitalizmu, u društvu grabežljivosti i besramnog izrabljivanja ljudi, u podivljalom liberalizmu koji mladeži uništava i tijelo i dušu, u društvu u kojem su političari na to većoj cijeni što su veće udvorice prema europskim i svjetskim moćnicima, što razmetljivije rasprodaju i Hrvatsku i što uspješnije obmanjuju javnost, u društvu koje demografski propada jer su ga pokvarene elite uvjerile da za rađanje djece nema razloga - tama je jednako gusta.

Očio je da se takvom društvu dio svećenstva uspješno prilagođava. Lanjski prijedlog  prečasnog Mije Gabrića s Kaptola da se u južnom tornju zagrebačke katedrale otvori restoran i Ružmanova proslava rođendana u restoranu "Phoenix" sa dvije stotina uzvanika, časnih sestara i svećenika, stvarno i simbolično pokazuju kako je tulum ušao u Crkvu a Crkva otišla na tulum. S takvom razuzdanošću, koja prati opću razuzdanost u zemlji, Crkva gubi i povjerenje i moralnu uvjerljivost. Bez te uvjerljivosti dlazak u crkvu ogoljuje se do puke obveze i navike, do pukog uzdržavanja institucije bez sadržaja. Jer... "Tvoji učenici odmagliše daleko / u novim kolima".

Želite prijaviti greške?