Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TA DIVNA STVORENJA

Vir Faktor

25.05.2006.
u 09:45

Mađarska, to svi znamo, nema more, ali neće valjda ta zanemariva činjenica spriječiti Mađare da imaju svoje – apartmane na moru. Raširili oni – ne budimo nepravedni, zajedno s dosta naših – svoje bespravno izgrađene apartmane po Viru, uložili puste milijune iz kojih su mislili izvlačiti još pustije milijune.

Ali, taman kada im je život počeo poprimiti okus najslasnijeg išlera, kada su prvi turisti trebali početi popunjavati kapacitete i podizati famozna statistička prebrojavanja ostvarenih noćenja kao još uvijek najrazvijenijeg načina izražavanja rezultata u domaćem turizmu sve je povukao vir. Dok si rekao Nagykanisza, bageri Ministarstva zaštite okoliša poravnali su apartmane sa zemljom, ostavljajući mađarskim poduzetnicima kao jedinu mogućnost da čuče ispred svojih apartmana i istjeruju svoju “pravdu” pred novinarima koji su ih uglavnom oslovaljali onako kako zaslužuju.

Na HTV-u obično nije slučaj da se prave stvari nazivaju pravim imenom, u situacijama poput ove krivcima se – posebno kada je riječ o braniteljima koji nelegalno zaposjednu nečiji stan ili posjed – najčešće kukavički, nezrelo i štetno pokušava izrelativizirati krivnja, ali u ovom slučaju toga nije bilo. Bilo da je riječ o Mađarima, bilo o našim ljudima, u potpisima ispod njihovih imena stajalo bi – bespravni graditelj.

To je jedan od doista rijetkih primjera kako javna televizija treba postupati u ovakvim situacijama i ako je to put od kojega se više neće odstupati ni kada se u sličnim situacijama zateknu neki od nepravedno povlaštenih slojeva ove države, onda bravo za zadarsku ekipu na čelu s Edijem Škovrljem i Majdom Mikulandrom čiji je “Vir Faktor” danima bio jedna od zanimljivijih i bolje odrađivanih stvari  na domaćem programu.

Čim su uvrijeđeni Mađari najavili da više neće dolaziti k nama na more, nego da će se odsad bolje povezati s Grcima, kao da su bacili urok na našu Severinu u Ateni. Naša bespravno izgrađena uvjerenja u eurovizijsku pobjedu doživjela su sudbinu virskih apartmana. Debakl glavne ovogodišnje “favoritkinje”, koja je skucala samo par susjedskih bodova i dovela nas u situaciju da se sljedeće godine moramo boriti za opstanak, trebao bi nas navesti da se najozbiljnije upitamo šta nam je bilo.

Jesmo li se svi toliko inficirali njezinom velikom karizmom ili smo u općoj društvenoj papazjaniji toliko izgubili kriterije i moć objektivnog rasuđivanja da su zadnji hrvatski primitivac i najveći hrvatski intelektualac bili složniji u uvjerenju da ćemo pobjediti nego što su Crnogorci bili uvjereni u izglasavanje neovisnosti? A Severina nacionale, očito nikad internacionale!

Želite prijaviti greške?