Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravni okvir
Povratak na članak

Zviždač ne mora biti u pravu i nema što raditi na sudu

U Ministarstvu pravosuđa analiziraju hoće li pisati novi zakon ili će doraditi postojeće odredbe koje se tiču zaštite zviždača

Komentari 10

IN
intellegens
08:54 05.02.2014.

Ako drzava ne stiti zvizdace onda stiti kriminalce. To je dokaz da u hrvatskoj nesto ne stima.

VL
CR
Croasan
08:34 05.02.2014.

Nisam baš siguran da je Zakon o zaštiti zviždaća SAD-a jedan od najboljih. Možda na papiru, jer da je dobar, ne bi Edward Snowden morao bježati po svijetu.

VL
KA
kafka
09:14 05.02.2014.

Sve govori tko je i gdje je ishodište korupcije. Da to nisu političari već bi načinili efikasne antikoruptivne mjere i u sklopu njih zaštitili zviždače. Konkretna imena 'samo' su primjeri glave hobotnice. Unatoč ponekim zatvaranjima ona će i dalje postojatitojati jer cijeli sustav je napravljen tako da pogoduje korupciji. .

VL
Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:20 05.02.2014.

Hm, kad bi normalni ljudi, ovdje nazvani zviždači, dakle ljudi koji vide nepravdu i grabež odlučili reči neke stvari onako kakve jesu, - cijelu Hrvatsku bi izgleda zatvoriti, pa i pisce novog zakona o zviždačima. Jahači apokalipse jašu i daljeje a normalni i pošteni puze po blatu i bore se za nekog preostalog osušenog kukca koji je pao u blato.

VL
Avatar Plantago
Plantago
10:09 05.02.2014.

Kakava uprava i javna poduzeća, nigdje nema toliko kriminala kao u privatnim tvrtkama. Osobno sam vidio (no nisam imao materijalnih dokaza) neplaćanja i po dvije godine iako ima novaca, plaćanje pola plaće na ruke, davanje mita direktorima i privatnih i javnih poduzeća i pomoćnicima ministara (doduše, to je bilo prije 8 godina), lažne putne naloge, školovanja... Što da radimo, kako to prijaviti? Kad sam direktoru "nježno" na to ukazao, reakcija je bila "što se može, ne bih ja, ali mora se, svi tako rade, inače ne možemo preživjeti na tržištu". Znači, ispada da ako to nisi radio tako - budala si. Nedugo poslije toga otišao sam raditi u međunarodnu tvrtku, tamo je potpuno druga priča. Nadam se da su se stvari barem malo poboljšale u međuvremenu. Relativno lako je gđi Balenović bilo sa INA-om, ipak je to velika tvrtka. A u privatnim tvrtkama svih veličina situacija je puno gora. Zato,treba pozdraviti ovu inicijativu. Zviždača će biti više ako država radi svoj posao - bolji zakoni, bolja policija i DORH, zaštita zviždača.

VL
NV
novo vriijeme
12:05 05.02.2014.

Stara uhodana praksa, regulacija kroz više zakona stvara konfuziju u provedbi a i omogućava postupanje po više odredbi koje su često suprotne jedna drugoj pa se prema potrebi pozivaš na odredbu koja ti paše. Način da se izigra EU komisija. Kada će pravosuđe kazniti nekoga tko je znao za kriminal a nije ga prijavio kako bi zviždači postali svi građani, a ne neka čudna egzotična sorta, osuđena na propast.

VL
Avatar Nexus
Nexus
11:47 05.02.2014.

Da se razumijemo, zvizdaci nisu nigdje zasticeni ni u SAD ni u Njemackoj, a u Hrvatskoj ne bi smjeli biti zasticeni, jer se prijave koriste za medjusobne obracune. Postoji zakon o radu koji te obvezuje na lojalnost prema tvom poslodavcu. taj ce te zakon odmah lupit po nosu i dobit ces otkaz. Drugo, Balenovicka prica gluposti kad veli da "Prijaviti korupciju je gradjanska duznost". Ona bi od nas htjela napraviti Denuncijante (lat.denutiare); To je pravi naziv za zvizdace. Ako stvarno, recimo iz dusobriznickih razloga, moras nekoga ili nesto prijaviti, napravi to anonimnom prijavom kod drzavnog odvjetnistva i kopiju posalji medijima. Nemoj trcat u javnost i pred rudo, trazeci neke zasluge za tvoj "podvig".

VL
Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
12:38 05.02.2014.

Mnogi zakoni su donose preko noći kada idu na štetu građana a u interesu je podobnih lopina.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.