Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Desnica optužuje za cenzuru

Župnik nije htio izreći molitvu u kojoj su bili izrazi iz fašističkog doba

Župnik Stjepan Drugčević (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL
26.08.2015.
u 00:05

Fraza "učini snažnijim naše oružje protiv bilo koga tko prijeti našoj domovini" smatra se ofenzivnom prema strancima

U povodu Velike Gospe u Passo San Boldu trebala se pročitati molitva alpinaca, reda talijanske vojske s crnim perom na kapi, ali je župnik tražio izmjenu riječi. Dio koji kaže "učini snažnijim naše oružje protiv bilo koga tko prijeti našoj domovini, našoj zastavi, našoj tisućljetnoj kršćanskoj civilizaciji" smatra se ofenzivnim prema strancima, a u jeku polemike o izbjeglicama političari desnice optužili su Crkvu da im cenzurom želi "udovoljiti".

Biskup Corrado Pizziolo objasnio je pak kako župnik nije zabranio molitvu, već je htio samo zamijeniti riječ "oružje" riječju "duše" i riječ "protiv" riječju "pred". Molitva alpinaca napisana je 1935., u fašističko doba, a 1972. sporna je fraza pretvorena u "učini nas snažnima u obrani naše domovine i naše zastave". Dakle, župnik je samo htio izreći molitvu kakva je danas priznata, a ne kakva je bila napisana u ratnim danima.

Najgore je kada se pozdrave i stihove koji su u povijesti doživjeli negativnu konotaciju želi upotrebiti u politici današnjice. To onda zasigurno ima obilježje provokacije. 

>>Prije 485 godina stigli su na gorje i čuvali Hrvatsku, carstvo i grkokatoličku vjeru

>>I zagrebački salezijanci traže smještaj studentima

Komentara 8

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
07:20 26.08.2015.

Hrvatskim župnicima to ne bi smetalo, dapače...

Avatar Sunčica
Sunčica
14:57 26.08.2015.

fraza kao da je izvađena iz starog zavjeta

AR
aris2
10:26 26.08.2015.

ja pomislio da nije htio moliti ZDRAVO Marijo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije