Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sredstva za projekte

Županije i Grad Zagreb iz EU fondova povući će 2,5 milijardi kuna

kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
30.07.2019.
u 16:02

Najznačajnija povlačenja planiraju Grad Zagreb sa 656 milijuna kuna, Varaždinska županija s 215 milijuna kuna, Virovitičko-podravska županija sa 150 milijuna i Zadarska županija sa gotovo 138 milijuna kuna.

U ovoj godini sve hrvatske županije i Grad Zagreb planiraju 2,5 milijardi kuna prihoda po osnovi povlačenja novaca iz EU fondova, što je povećanje od čak 81 posto u odnosu na planove proračuna za 2018. godinu. Prema podacima dostupnim na aplikaciji Otvoreni proračun, najznačajnija povlačenja planiraju Grad Zagreb sa 656 milijuna kuna, Varaždinska županija s 215 milijuna kuna, Virovitičko-podravska županija sa 150 milijuna i Zadarska županija sa gotovo 138 milijuna kuna.

Županija koja planira vrijednosno najznačajnije povlačenje (Varaždinska) najveći dio tog iznosa usmjerit će na projekte energetske učinkovitosti na županijskim objektima (116 milijuna kuna) i međunarodne projekte u zdravstvu (41,5 milijuna kuna). Druga po redu županija s najvećim planiranim povlačenjima EU sredstava je Virovitičko-podravska županija koja u ovoj godini planira povući čak duplo više sredstava u odnosu na prethodnu godinu. Ta će sredstva utrošiti na projekte navodnjavanja, mreže inkubatora, tehnološko-inovacijskog centra, projekt EV 13 Gap (Kapela II), Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, Centar za posjetitelje - dvorac Janković, projekt Torissm4All (park Suhopolje) i energetsku obnovu Domova zdravlja u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ipak, najveće povećanje u 2019. godini ima Zadarska županija koja je ove godine planirala povećanje od 147 posto u odnosu na 2018. godinu. Projekti koji su obuhvaćeni ovim planom su izgradnja i opremanje dnevnih bolnica, sustav navodnjavanja Baštica - podsustav Similčić, sustav navodnjavanja Lišansko polje - područje Žažvić, projekti u obrazovanju, Centar novih tehnologija, Centar kreativne industrije, projekt Irene, projekt Hercultour, projekt Kulturna baština i energetska obnova u perivoju Vladimira Nazora.

Na razini svih županija i Grada Zagreba prosječno je planirano povlačenje EU sredstava u iznosu od 586 kuna po stanovniku, gdje čak deset županija planira dobiti više od navedenog prosjeka. Županije koje se tu posebno ističu su Ličko-senjska (1850 kuna), Virovitičko-podravska (1769 kuna), Požeško-slavonska (1320 kuna), Varaždinska (1223 kuna) i Međimurska (1111 kuna).

Ključne riječi

Komentara 1

RP
rpzagreb
17:54 30.07.2019.

I onda se neki bune protiv članstva u EU. Pa nebi imali niti kunu za ikoju investiciju. Problem će nastati kada EU počinje kontrolirati gdje i na što je potrošen dobiveni novac, pogotovo u Zagrebu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije