Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U Voćinu

Župa bez pitanja srušila kuću Zavoda za mirovinsko osiguranje

'unu - 080111- vocin  - zgrada koju je crkva srusila nakon stoje kupila zemljisne parcele u lipnju prosle godine od dvije vlasnice  snimio maja santosi /pixsell'
Foto: 'maja santosi/pixsell'
1/3
10.01.2011.
u 10:30

Nitko od Zavoda za mirovinsko osiguranje nije zatražio dozvolu za otkup ili rušenje zgrade

Nesvakidašnje iznenađenje 25. studenoga prošle godine doživjeli su članovi Inventurne komisije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kada su prilikom obavljanja redovitog rutinskog posla došli u Voćin. Punih 37 godina Zavod je na Trgu Gospe Voćinske gospodario sa šest stanova, a ovaj put njihovi popisivači nisu zatekli ni stanove ni zgradu jednokatnicu!  

Zgrada se do lanjskog kolovoza, kada je srušena, nalazila pedesetak metara dalje od crkve građene u 15. stoljeću koju su ratne 1991. godine eksplozivom razorili srpski pobunjenici. Teško je oštećena, pa je stanovanje u njoj bilo nesigurno. Poslije je dijelom obnovljena, a do rušenja su u njoj nelegalno boravile dvije obitelji koje su ljetos stambeno zbrinute uz pomoć općinske vlasti i župe.

Mirovinski zavod od 1973.        

– Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje pravni je sljednik Zajednice mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika koja je 20. lipnja 1973. godine od IPG-a Graditelj Slatina kupila zgradu i pripadajuće zemljište u Voćinu na adresi Trg Gospe Voćinske 10. Utvrđeno je da je navedena zgrada porušena, a da se na mjestu zgrade nalazi čisto zemljište ograđeno visokim stupovima u izgradnji. Budući da nitko od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nije zatražio dozvolu za otkup ili rušenje navedene zgrade, u prosincu ove godine pokrenuta je tužba na Općinskom sudu u Slatini radi zaštite i očuvanja imovine Zavoda – odgovorio je na novinarski upit mr. sc. Filip Dujmović, viši stručni savjetnik za odnose s javnošću Zavoda.

Nasljednicama 9000 €   

Na mjestu bivše zgrade stupove su podigli Požeška biskupija i Župa Pohođenja Blažene Djevice Marije koje su investitori gradnje biskupijskog marijanskog svetišta. Zbog više desetaka tisuća vjernika koji hodočaste Gospi Voćinskoj, investitori su odlučili proširiti gradilište.

Župnik Mladen Štivin ističe da je taj prostor i povijesno pripadao župi jer je 30-ih godina tadašnji župnik Josip Martinac to zemljište prodao gospodinu Čuribašiću. Tijekom Drugog svjetskog rata ta je obitelj protjerana iz Voćina, zemljište im nikada nije pravno oduzeto. U zemljišnim knjigama vlasnice građevinskih parcela, na kojima je 1973. sagrađena stambena zgrada Zavoda, bile su sestre Višnja Prelčec i Vesna Džepina iz Zagreba koje su 7. lipnja 2010. prihvatile ponudu voćinske Župe i za devet tisuća eura "svoje" parcele prodale župi. Građevinari su potom srušili zgradu. 

Nesvakidašnji spor Crkve i države 23. siječnja naći će se na Općinskom sudu u Slatini koji treba odlučiti jesu li bageri rušili stambenu zgradu pravno ili protupravno.

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar Baroudeur
Baroudeur
14:58 10.01.2011.

Smiješno, što nisu Srbi srušili, srušavaju naši!

AL
alapača
11:22 10.01.2011.

odvratna nekršćanska bahatost!

LD
l@d@
11:06 10.01.2011.

popovi = lopovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije