Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRSKA

Žrtvi silovanja (18) zabranili pobačaj i nasilno je porodili

trudnica
Foto: ilustracija
20.08.2014.
u 20:00

Psihijatri su utvrdili da je žena suicidalna, što je razlog za prekid trudnoće. Kad je počela štrajkati glađu, obavili su carski rez

Maloljetna žrtva silovanja. Trudna. Suicidalna. Tako je izgledala anamneza 18-godišnje strankinje koja tvrdi da su joj u Irskoj, zemlji s jednim od najstrožih zakona o pobačaju, zabranili prekid trudnoće i to na vrlo perfidan način – tako što su je slali od jednog do drugog psihijatra – da bi dijete nasilno porodili carskim rezom. I sve je bilo po zakonu.

Irsku ponovno trese skandal zbog pobačaja – male izmjene uvedene su nakon što je 2012. od sepse preminula 31-godišnjakinja Savita Halappanavar, kad liječnici nisu htjeli inducirati porođaj jer je dijete još davalo slabašne znakove života. U Irskoj je rizik od samoubojstva legalan razlog za prekid trudnoće jer “rizik za zdravlje žene” predstavlja iznimku u zakonu koji zabranjuje pobačaj. No liječnici nemaju smjernice te nije definirano koje pretrage moraju obaviti i u kojem roku, tako da se zakon proizvoljno interpretira.

Tako je bilo i u slučaju 18-godišnjakinje koja je prijavila silovanje i trudnoću u osmom tjednu, kad je i zatražila prekid trudnoće. Čak i kad su liječnici utvrdili da je suicidalna, nisu joj dozvolili pobačaj nego su je slali od jednog liječnika do drugog, sve dok nije prošao rok u kojem je – u iznimnim slučajevima – moguće obaviti pobačaj. Mnoge Irkinje u sličnom slučaju jednostavno otputuju u Englesku – trajekti su puni žena koje u tu zemlju odlaze na prekide trudnoće, no ova 18-godišnjakinja tu mogućnost nije imala jer joj status u Irskoj nije reguliran te nije imala dokumente za putovanja, a u tom joj trenutku ionako više nitko nije ni smio izdati papire.

Mlada je žena počela štrajk glađu, a odgovor liječnika bio je taj da se pozovu na zakon koji štiti nerođeno dijete te su u 25. tjednu trudnoće nasilno izveli carski rez i porodili je. Dijete je preuzela država – bit će u domu ili će mu tražiti udomitelja.

>> Argentinski vrhovni sud dozvolio pobačaj u slučaju silovanja

>> Djevojčicu (11) silovao očuh, a Čile joj zabranjuje pobačaj!

Komentara 50

DU
Deleted user
21:29 20.08.2014.

Nakon ovakvog članka imam osjećaj da je novinar htio u meni probuditi sućut prema curi koja je zatrudnjela, i da bi ja trebao odobravati pobačaj njezinog djeteta. E pa plan nije uspio. Pobačaj je ubojstvo, i drago mi je da su ju zavlačili i nisu joj dozvolili da ubije malo dijete.

DJ
djurex
23:47 20.08.2014.

Pa ako se neko hoce ubiti taj neko je lud, znaci po svim i svacijim kriterijima taj neko je lud .. Zasto bi mu bilo dozvoljeno da odlucuje o pobacaju kad nemoze odluciti sta ce doruckovati..ta osoba nije sposobna donijeti normalnu odluku..

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:06 21.08.2014.

Ogromna većina liječnika u Hrvatskoj odbija iz vjerskih razloga vršiti pobačaje. Jer žene koje su silovane ili čak nasilno oplođene od strane bliskih srodnika i nose malformirane plodove po tim liječnicima trebaju roditi! Po njima nema nikakvog razloga zašto bi oni, zbog prigovora savjesti, trebali na zahtjev pacijentica i žrtava, trebali izvršiti pobačaj. Cijele bolničke ustanove (Petrova bolnica u Zagrebu, koja je specijalizirana bolnica za pomoć ženama) ne obavljaju takve zahvate. Budućnost je pored relativno dobro plaćenih liječnika u odnosu na druge visokoškolovane stručnjake, u ilegalnim i nestručnim pobačajima, čime se ugrožavaju životi nesretnih žena. Razlozi su isti, pod krinkom prigovora savjesti stvara se ilegalno tržište ne samo medicinskih ginekoloških usluga po visokim cijenama već i tržište novorođenom i neželjenom djecom u kojem će djeca biti predmet trgovine između uposlenika u bolnicama i bogatih i odabranih obitelji ispravnih političkih i vjerskih svjetonazora. Poput Irske ili nekada frankističke Španjolske. Pa španjolski predsjednik vlade jedno je od djece koje je u bolnici oduzeto mjci i dano uglednoj katoličkoj i frankističkoj obitelji na odgajanje. To nas izgleda čeka. A žene, prva žrtva ovakvih nazadnjaka, ova država treba zaštititi od ovakvog orgniziranog djelovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije