Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAD LJUBAV NESTANE

Žrtve razvoda su djeca kojom se često manipulira

30.01.2009.
u 15:55

Problem manipulacije djecom tijekom razvoda, o čemu je govorila Davorka Osmak-Franjić, psihologinja u Uredu pravobraniteljice za djecu, Učinci razvoda na dijete u uvjetima izraženih konflikta, koje je istražila i predočila Ivana Čosić, psihologinja u Poliklinici za zaštitu djece Zagreba, Uloga suda u prevenciji i kažnjavanju manipulacije djecom, sa čime je nazočne upoznala Višnja Seršić-Gržetić, sutkinja Općinskog suda u Rijeci, te Nekvalitetan razvod i manipulacija djecom - pogled iz prakse Tića, o čemu je govorila ravnateljica te riječke ustanove, psihologinja Tamara Žakula-Desnica, bile su teme stručne rasprave Djeca i kvalitetan razvod.

- Ova je tema jako važna jer se s njom svakodnevno susrećemo u Uredu pravobraniteljice za djecu. Sve je više djece koja su uključena u postupak razvoda, a roditelji često ne razmišljaju da su tijekom razvoda između njih živa bića.

I ne samo to - nerijetko koriste djecu u međusobnim obračunima, ona su predmet ucjene ili su i sama ucijenjena, prijeti im se i manipulira se njihovim sudbinama. Dijete nije biralo roditelje, a, na žalost, trpi najveće posljedice kada među roditeljima nestane ljubavi. Mislim da i u zakonu ima prostora za poboljšanje, a najbolje bi bilo da svako dijete tijekom razvoda dobije skrbnika, rekla je dječja pravobraniteljica Mila Jelavić.

S njom se složila i Davorka Osmak-Franjić, s napomenom da za skrbnike treba osigurati novac.

Jedan je od velikih problema dugotrajnost razvoda, a ta riječka sutkinja kazala je da na tim poslovima odnedavno rade četiri suca, ali predmeta je toliko da se ne stignu u kraćem roku razriješiti.

Na skupu su bili predstavnici Centra za socijalnu skrb i službi uključenih u razvode, a cilj je bio potaknuti stručnjake da pravodobno reagiraju i pruže potporu djeci, ali i roditeljima u okolnostima razvoda.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije