Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ERDOGANOVE ISPRIKE

Žrtve potresa u Turskoj nisu primile nikakvu pomoć države 34 sata nakon prvog potresa

Turkish President Erdogan visits Hatay province in the aftermath of a deadly earthquake
Foto: MURAT CETINMUHURDAR/PPO/REUTERS
1/3
27.02.2023.
u 18:29

Stanovnici potresom pogođenih područja u turskoj izrazili veliko nezadovoljno odgovorom vlasti na prirodnu katastrofu. Predsjednik Erdogan od njih traži "oprost" i priznaje da je bilo propusta. Turskoj u svibnju ove godine predstoje predsjednički izbori

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je u ponedjeljak od stanovnika pokrajine Adiyaman "oprost" zbog kasnog dolaska spasilačkih ekipa obzirom da je to područje na jugoistoku zemlje bilo među najpogođenijima u potresu 6. veljače. "Zbog razornog učinka dvaju potresa i lošeg vremena nismo u prvim danima katastrofe u Adiyamanu mogli raditi kako smo željeli. Zbog toga molim da mi oprostite", rekao je Erdogan tijekom posjeta Adiyamanu. Šef države stigao je u taj grad tri tjedna nakon potresa koji je u Turskoj i susjednoj Siriji odnio živote više od 50.000 ljudi. Turski predsjednik, na vlasti već 20 godina i s ambicijom da zadrži funkciju nakon izbora 14. svibnja, predmet je žestokih kritika zbog sporosti države u pomoći unesrećenima.

"Toliko puno zgrada i objekata je uništeno da, nažalost, nismo bili onoliko brzi koliko smo se nadali", rekao je Erdogan. Priznao je "propuste" u odgovoru na potrese, dodajući da je "nemoguće biti potpuno pripravan na katastrofu takvih razmjera". U Adyamanu i pokrajini Hatay ljudi su izrazili veliko nezadovoljno odgovorom vlasti na prirodnu katastrofu. Mehmet Yildirim tvrdi da 34 sata nakon prvog potresa nije vidio "nikoga", ni predstavnika države, niti policiju ili vojsku, već su bili "prepušteni sami sebi". Danas je Erdogan obećao izgradnju oko 50.000 novih stanova u Adiyamanu. U 11 pokrajina pogođenih razornim potresima potrebno je izgraditi oko 309.000 stambenih jedinica.

>> VIDEO: Oglasila se policija o pucnjavi u Španskom: 'I dalje tražimo napadača, žrtva (44) je kritično'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije