Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nourddin Aljamal

Žrtva birokracije: Nepoželjan, a u Libiji za Hrvate nalazi posao

aljamal
Tomislav Miletić/PIXSELL
26.07.2012.
u 13:30

Iako mu je supruga Hrvatica, ostao je bez radne dozvole, koju mu ne produljuju od travnja

Nakon petogodišnjeg boravka u Hrvatskoj, u kojoj je otvorio tvrtku, plaćao porez i najamninu, a u konačnici osigurao posao i hrvatskim tvrtkama na području svoje države, Libijac Nourddin Aljamal, zastupnik libijskog Prijelaznog nacionalnog vijeća i libijske gospodarske komore, više nije dobrodošao građanin u našoj zemlji!

Tvrtka u Vukovaru

Birokratske zavrzlame umalo su ga stajale – gubitka radne dozvole. Jedina je to dozvola koja mu se i nudila, trajni boravak nikada nije dobio, kao ni državljanstvo, iako je oženjen Hrvaticom i troje su mu djece, od kojih je jedno maloljetno, naši državljani. Među ostalim, u Hrvatskoj se kao mladić i školovao.

– Prve dvije godine boravišnu dozvolu dobio sam na osnovi obitelji, no nakon što je žena poslom otputovala u Rumunjsku, morao sam zatražiti radnu dozvolu koju otad uredno produljujem. Nikada nije bilo problema, do sada – opisuje Aljamal.

Radna dozvola izdana na temelju tvrtke registrirane u Vukovaru oduzeta mu je u veljači, a obavijest o njezinu ukidanju stigla mu je tek u travnju. Kao glavni razlog ukidanja navodi se Aljamalovo izbivanje iz Hrvatske šest mjeseci.

– Na tu sam odluku uložio žalbu jer sam u to vrijeme izbivanja bio u Libiji, u ratu. Nisam se išao igrati, išao sam u svoju domovinu – opravdava se i dodaje: – Ne znam jesu li uopće pogledali žalbu.

Sve to čak nije ni bitno, kaže ovaj zastupnik Prijelaznog nacionalnog vijeća koji je posebnu energiju i vlastiti novac uložio u razvijanja hrvatsko-libijskih odnosa, od straha koji se uvukao u kosti – gubitkom dozvole izgubio bi priliku da vidi i svoju djecu.

– Na stranu posao, na stranu svi odnosi država, ali kako netko ne razmišlja da bih ja trebao ovdje ostaviti svoju djecu? Pa tko mi to može oduzeti – pita se.

Poziv iz policije

Svjestan je – za poslovne kontakte mogao je birati bilo koju državu. Njegovo ime dobro je poznato u političkim krugovima – ministri, veleposlanstva kao i gospodarstvenici – sve je pokušao “potaknuti” i pripremiti da u Libiji, baš kao što to rade Francuzi i Nijemci, sami potraže investitore spremne ulagati u našu zemlju. A ima ih, naravno, jer svojim je “upletanjem i kontaktima”, primjerice, Gredelju osigurao posao u Libiji vrijedan, kaže, sto milijuna eura.

– Željeli smo s Gospodarskom komorom ostvariti kontakte, no nisu nam odgovorili što je značilo to da ih Libija ne zanima – kaže Nourddin. Nakon obavijesti da mu dozvola neće biti produljena, kaže, nije zamolio ni jednog ministra ni veleposlanika da ga “izvlači iz ove situacije”. Nije ni svom predsjedniku javio “birokratsku dramu” koja se dogodila u Hrvatskoj. Sve do razgovora s nama, kada mu je iz policije stigla obavijest da će mu dozvola ipak biti produljena. On će pak prije produljenja dozvole put Libije. Iskreno vjeruje da će se moći vratiti i normalno ući u Hrvatsku.

>>Pšenica u Izrael, novac na računu za dva dana

Komentara 25

AL
AlienattacK
14:14 26.07.2012.

Pametnije mu je da se izjasni Srbinom, dobiće sve moguće privilegije i prava

OB
-obrisani-
14:27 26.07.2012.

To je tipicna hrvatska debilna birokracija , ajd recite cime oni odgovaraju za svoje postupke?

JS
ja sam gladan
14:00 26.07.2012.

Dragi moj Nourddin, ništa se vama ne događa drugačije nego nama Hrvatima. Da smo vi i ja kojim slučajem Srbi, ali hvala Bogu nismo, ne bi nam se događale ovakve stvari. I mi se osjećamo kao da smo nepoželjni uu vlastitoj domovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije