Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO ZNAMO O NJIMA

Plenkovića i Milanovića čeka velika bitka – povezuje ih pravo i veliki ego

od
Foto: Duško Jaramaz/Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
06.07.2016.
u 19:10

Idućih će dana vjerojatni novi šef HDZ-a morati iznijeti svoje stavove o pravima žena, manjinama, Crkvi, izbjegličkoj krizi, braniteljima

Sredinom devedesetih godina u Ministarstvu vanjskih poslova Zoran Milanović i Andrej Plenković paralelno su gradili diplomatske karijere, bili pripadnici "zlatne diplomatske generacije". Jedan je na kraju završio u SDP-u, postao i predsjednik socijaldemokrata, bio premijer, drugi se tek 2011. godine učlanio u HDZ, postao HDZ-ov europarlamentarac i strpljivo čekao svoju šansu da zasjedne na čelo HDZ-a. Kako sada stvari stoje, izgleda da je dočekao. I da ćemo već ovo ljeto u kampanji, a na jesen i na parlamentarnim izborima, gledati ne samo bitku SDP-a i HDZ-a, nego i bitku života dvojice bivših studenata Pravnog fakulteta, a kasnije i kolega iz Ministarstva odakle su počeli svoje karijere. 

Velike razlike

Oni koji poznaju i jednog i drugog kažu da su razlike među njima velike. I u karakteru, ali i načinu rada, ophođenja s ljudima... Milanović je, kaže naš izvor, puno izravniji

- Prije će popu reći pop, a bobu bob. Ima više hrabrosti, manje kalkulira. Često govori i stvari koje će mu štetiti. Ali bubne, pa što Bog da. S druge strane, dodaje, Plenković je mnogo odmjereniji, uvijek dobro promisli prije nego što nešto kaže, proračunatiji je. No ima jedna stvar koja ih povezuje i u čemu su vrlo slični, a to je veličina njihovih ega. Obojica o sebi imaju izrazito visoko mišljenje - kaže naš izvor.

A upravo će sve ove karakterne razlike na površinu izaći vrlo brzo, već u kampanji koja je pred nama i u kojoj će komunikacijski stručnjaci imati pune ruke posla s glavnim protagonistima. Zoran Milanović više nema Tomislava Karamarka s druge strane da ga napada i poziva na sučeljavanja na koja mu šef HDZ neće doći. Ne može mu više spočitavati da ne zna brojiti, da ne zna jezike, da je stariji od njega. Jer Plenković je sušta suprotnost. I on govori više jezika kao i Milanović, izrazito je obrazovan, a uz to je i mlađi od njega tri godine. S druge strane velika je Milanovićeva prednost njegovo veliko iskustvo. I to ne samo u vođenju države, nego i iskustvo u vođenju velike stranke, i to još od 2007. godine. S pozicije šefa stranke ispratio je dosad već trojicu šefova HDZ-a. Za razliku od njega, Plenković je svoju karijeru gradio u europskim institucijama. Ono što razlikuje dvojicu rivala jest i činjenica da o jednom znamo gotovo sve, a o drugome jako malo. Upravo zato što je Milanović već dugo na političkoj sceni, o njegovim stajalištima, pogotovo onim svjetonazorskim, znamo gotovo sve. O Andreju Plenkoviću jako malo. I idućih će dana vjerojatni novi šef HDZ-a morati pripremiti odgovore upravo na set pitanja vezanih za prava žena, manjina, za Crkvu, izbjegličku krizu, branitelje...

HDZ pao na njegov imidž

U HDZ-u su gotovo plebiscitarno stali uz Plenkovića jer su parlamentarni izbori na vratima pa procjenjuju da je u izvanrednoj situaciji on najbolje rješenje. Premda priznaju da ga, zapravo, slabo poznaju. "Pali" su na njegovo kotiranje u medijskoj javnosti, na to što ima diplomatske manire, što govori četiri jezika (tečno engleski, francuski i talijanski, a služi se i njemačkim), što je obrazovan i što HDZ-u i općoj javnosti donosi smirivanje društvenih tenzija i okrenutost budućnosti. Jasno je da je Andrej Plenković imao europsku usmjerenost i da ima dobre veze u međunarodnim političkim vodama, posebice među europučanima, a i HDZ je član europskih pučkih stranaka.

Iako će adute za izbornu kampanju Plenković tek otkriti, trenutačno je usredotočen na izbore u HDZ-u, a u njegovu stožeru dali su presjek očekivanja.

- Andrej Plenković ima mirnoću i staloženost, okuplja ljude, nije čovjek konflikta. Plenkovićeva retorika potpuno je drukčija od Milanovićeve, on od političkih suparnika ne stvara neprijatelje, ne vodi se onom Milanovićevom "ili mi ili oni" - rekao nam je izvor blizak Plenkoviću, koji drži da će Plenković biti taj koji će smirivati situaciju...

>> U Zagrebu prvi put sraz najvećih: Plenkovića, Milanovića i Petrova

Komentara 70

CI
civil
19:53 06.07.2016.

Djeca crvene burzoazije rodena s zlatnom zlicom u ruki koja nema nikakve veze sa obicnim covjekom i njegovim svakodnevnim problemima.....udbaske novine reklamiraje udbasku djecu.

SL
slipa
20:03 06.07.2016.

Plenkovic ce pretvoriti HDZ u HNS ! (ne treba birati kao 2011)

BA
banal
20:10 06.07.2016.

Milanovic je napravio za 4 godine politicku stetu hrvatskoj koliko Sanader I Kosorica u 8 godina. S pobjedom novog sanadera imat cemo barem usporeno unistavanje hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije