Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajdemo znalci!

Znate li riješiti ovaj težak geometrijski zadatak?

matematika
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
03.12.2013.
u 18:49

OECD je danas objavio da nakon procjene znanja u čitanju, znanosti i matematici najbolje stoje azijske države

OECD je danas objavio da nakon procjene znanja u čitanju, znanosti i matematici najbolje stoje azijske države, piše Business Insider.

U matematici je prvo mjesto zauzeo Šangaj, drugo Singapur pa slijedi Tajvan, a u prvih deset još su se našli učenici iz Hong Konga, Koreje, Lihtenštajna, Makaa, Japana, Švicarske i Belgije.

Business Insider objavio je i jedan teži geometrijski test s pokretnim vratima. Kao što možete vidjeti na fotografiji: pokretna vrata imaju tri krila koja se kreću u kružnom prostoru. Unutarnji promjer tog prostora je dva metra (200 centimetara). Tri krila vrata dijele prostor na tri jednaka područja.

Pitanje koje bi vas na ovom testu smjestilo među pametnije jest: dva otvora označena strelicama na fotografiji iste su veličine. Ako su ova dva otvora preširoka, pokretna krila ne mogu omogućiti zatvoren prostor i zrak tada može slobodno strujati od ulaza do izlaza, što dovodi do neželjenog gubitka topline. Koja je maksimalna duljina luka u centimetrima koju svaki ulaz može imati kako zrak nikada ne bi slobodno prolazio od ulaza do izlaza?

Odgovor je 103 do 105 centimetara. Ako ste dobili taj rezultat, onda ste uistinu dobar matematičar.

Ključne riječi

Komentara 26

BE
berija
19:36 03.12.2013.

Ako novinar ovo smatra težim geometrijskim zadatkom, preporučam mu da nikad, ali baš nikad više ne komentira bilo što gdje ima brojeva, crteža, logičkog zaključivanja... Nek se drži politike, Severine, Zrinke Cvitešić, facebook statusa balavica iz visokog društva, tu ne može napraviti budalu od sebe. Bar se može pravdati da je to uradio urednik.

MY
mycropht
19:26 03.12.2013.

Nigdje u članku nije navedeno da se radi o srednjoškolcima. Čak i za taj nivo, zadatak nije osobito težak.

DU
Deleted user
21:39 03.12.2013.

Autor: Ivica Kristović; Da to nije onaj Ivica iz viceva o Ivici u školi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije