Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Znate li koja je županija najuspješnija u privlačenju novca iz EU fondova?

Varaždinska je županija
Foto: Promo
1/2
22.05.2019.
u 09:00

Ukupno 22 škole na području Varaždinske županije čija vrijednost obnove iznosi preko 70 milijuna kuna, realizira će se ovom mandatu.

Već drugu godinu zaredom, Varaždinska je županija najuspješnija županija u privlačenju novca iz EU, prema otvorenim proračunima Ministarstva financija RH.

„Otkad smo došli na vlast u županiji, dokazali smo da znamo kako se boriti za dobrobit žitelja Varaždinske županije i sjevera Hrvatske. Za razliku od prethodne vlasti, u dvije godine dobili smo 740 milijuna kuna europskog novca, što je ogroman pomak uspoređujući s 4 milijuna kuna koje je uspjela povući bivša županijska vlast. Županije bez europskog novca nemaju financijsku svrhu jer ako nemate proračun, ako nemate snage i mogućnosti da realizirate projekte zašto onda postojite. Sposobnost vođenja gradova ili županija nije u tome da se troše novci građana, proračunski novci, već da se povlače novci iz europskih fondova.  Važno je znati osmisliti projekte, pripremiti ih i dobiti EU novac i onda je to ono što daje sadržaj županiji. Upravo zato je ulazak u Europsku uniju i mogućnost korištenja europskog novca napravio od hrvatskih županija korisne razine samouprave. Varaždinska županija i još neke županije koje povlače novac iz europskih fondova sada imaju svoju svrhu postojanja, dok brojne druge županije, gradovi i općine i dalje nažalost koriste samo proračunske novce na teret svojih građana“ - rekao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti i nositelj stranačke liste za europske izbore.

Foto: Arena Hospitality Group

Ukupno 22 škole na području Varaždinske županije čija vrijednost obnove iznosi preko 70 milijuna kuna, realizira će se ovom mandatu. Tijekom 2018. godine tri su škole završene u ukupnoj vrijednosti 9,4 milijuna kuna (OŠ Veliki Bukovec, OŠ Bednja i Srednja škola Novi Marof), a u 2019. vrijednost projekata će iznositi 59,6 milijuna kuna.

Od projekata u obrazovanju vrijedi spomenuti i projekt kojima se osigurava prehrana za 30% učenika u riziku od siromaštva, kao i projekt „JA MOGU “ za Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Centri izvrsnosti Varaždinske županije u lipnju su postali Europski centar za darovite, što je titula koju dodjeljuje Europsko vijeće za darovite – ECHA i jedini su takav centar u Hrvatskoj te jedan od svega 24 centra u sklopu Europskog vijeća za nadarene.

U poljoprivredi poseban je naglasak stavljen povećanje financijskih iznosa u proračunu za poljoprivredu, a Varaždinska županija od dolaska nove županijske vlasti stavila je poseban naglasak na poljoprivredi koja čini 3,8% BDP-a Varaždinske županije. Posebno treba istaknuti mjere za poljoprivrednike kao što su: Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, Održiva poljoprivredna proizvodnja. Stavljen je naglasak na promociju bučinog ulja, a prema službenim podacima Republika Hrvatska peti je proizvođač bučinih koštica u Europi.

Tijekom dvije godine u Varaždinskoj županiji u zdravstvo je ukupno uloženo 535 milijuna kuna. U Općoj bolnici Varaždin obnovljeno je ukupno 7 zgrada, a kreće se u obnovu još 3 zgrade čime će biti obnovljene sve zgrade u Općoj bolnici. Posebno je važno istaknuti izgradnju novog objekta za palijativnu skrb u Novom Marofu vrijedan 51,5 milijun kuna koja je realizirana u svega godinu dana. U Varaždinskim Toplicama kreće se s gradnjom centra za bolesti kralježnice u vrijednosti 107 milijuna kuna, a u krugu Opće bolnice Varaždin izgradit će se dvije potpuno nove zgrade: objedinjeni bolnički hitni prijem i  projekt dnevne bolnice jednodnevne kirurgije.

U Domove zdravlja diljem Varaždinske županije prema projektu „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji uloženo je 12,8 milijuna kuna. 8,1 milijun kuna uloženo je u opremu kojom će se obuhvatiti 220 zdravstvenih usluga, dok je 4,1 milijun kuna uloženo u infrastrukturne radove kojima će se olakšati obavljanje zdravstvenih usluga za osobe s invaliditetom.

Dodatno, Varaždinska županija je županija s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, a u tome značajnu ulogu imaju i sredstva povučena iz EU fondova. Više pročitajte OVDJE.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije