Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEČE ČAK 294 KM

Znate li koja je najdulja rijeka koja počinje i završava u Hrvatskoj? Očarava njen tirkizni izvor

Gorski Kotar: Izvor rijeke Kupe
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/5
12.11.2023.
u 12:41

Brojne će iznenaditi što Sava nije najdulja rijeka jer njen izvor i ušće nisu u Hrvatskoj. Stoga se vrijedi zapitati - koja je to rijeka koja sa svojih 294 kilometara počinje i završava unutar teritorija Hrvatske?

Među brojnim prirodnim bogatstvima Hrvatske nalaze se i mnogobrojne rijeke, od kojih će brojnima prva na pamet pasti Sava, rijeka koja je sa svojih 946 kilometara najdulja rijeka koja prolazi kroz Hrvatsku, a svoju važnost za građane potvrđuje i činjenicom što čak ima i svoj dan - 1. lipnja. Ipak, brojne će iznenaditi što Sava nije najdulja rijeka u pogledu njenog izvora i ušća jer se oni ne nalaze u Hrvatskoj. Stoga, vrijedi se zapitati, koja je najdulja rijeka koja počinje i završava u Hrvatskoj?

Radi se o Kupi, rijeci koja je sa svojih 294 kilometara zauzela prvo mjesto na tom popisu. Ona inače pripada crnomorskom slivu, a njena ukupna površina iznosi čak 10.236 kilometara četvornih. U tih skoro pa 300 kilometara duljine brojne manje joj se i pridružuju, a među njima su i Čabranka, Kupica, Dobra, Korana i Odra. 

Velika zanimljivost ove rijeke leži u njenom izvoru koji se nalazi u podnožju planine Risnjak, u sklopu istoimenog nacionalnog parka. Taj izvor od 1963. godine je i zaštićen kao spomenik prirode, a brojni ljubitelji očarani su njenom tirkiznom bojom. Osim toga, u blizini samog izvora nalazi se i dolina koja je dom gotovo 500 različitih vrsta leptira. 

Ova rijeka možda nema svoj dan, još, no zato ima svoje područje, kao što i druge velike rijeke Hrvatske imaju. Dok Sava ima Posavinu, a Drava Podravinu, Kupa ima Pokuplje - nizinsko područje koje se prostire na 70-ak kilometara od Ozlja do Siska te je vrlo pogodno za poljoprivredu. Osim cijelog područja, ova rijeka dijelom je i nekih naziva mjesta poput Pokupskog, Broda na Kupi ili Gornjeg Pokupja.

POVEZANI ČLANCI:

Osim toga, zanimljivo je spomenuti kako je Kupa bila poprište jednih od upečatljivih bitki koje su se dogodile u hrvatskoj povijesti. Jedna od takvih bitki bila je u 9. stoljeću i to za vrijeme, još zanimljivije, ustanka Ljudevita Posavskog. Ovaj knez Panonske Hrvatske ustao se početkom stoljeća kako bi ujedinio panonske Slavene protiv vladajućih Franaka, a iako je taj ustanak prošao s neuspjehom, do dana današnjeg zabilježen je kao jedan od prvih pokreta kojima su Hrvati pokazali želju za samostalnošću. 

Iako ni Ljudevit Posavski ni tadašnji Franci to nisu znali jer nisu mogli znati kakve će biti teritorijalne granice današnje Hrvatske, rijeka Kupa kao jedna od prirodnih granica sa Slovenijom svakako je, kao i tada, i danas ostala jedna od važnijih značajki Hrvatske kakvu danas poznajemo. 

>> VIDEO Premantura: Svjetionik Porer okovan velikim valovima

Komentara 10

CR
Crocap
04:35 14.11.2023.

Sama laž vas je? Pišete da je 11 komentara ukupno, a kada otvoriš sve prikaže se 4 komentara, kako? Zašto? Čak i u tim opipljivim istinama ste ne vjrrodostojni....

Avatar Behemot
Behemot
21:15 12.11.2023.

Najdulja rijeka koja izvire, prolazi i utiče u Hrvatskoj je Bednja (133 km). Svi ovi pogranični tokovi rijeka (Drava, Sava, Dunav, Una, Korana, Kupa, .. ) imaju "dvojno državljanstvo".

NO
Nolte
13:54 12.11.2023.

"Ona inače pripada crnomorskom slivu, a njena ukupna površina iznosi čak 10.236 kilometara četvornih." ... kako se izračunala ova površina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije