Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upišite ga u mobitel...

Znate li čiji je broj telefona 1987? Zapamtite ga, sigurno vam je zatrebao mnogo puta

mobitel
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
09.08.2019.
u 12:20

Proteklog vikenda ljetne gužve na našim prometnicama osjetile su se od petka do ponedjeljka, a s obzirom na promjene navika putovanja i ovog vikenda gužvi će, osim vikendom, biti i u ponedjeljak u oba smjera

Promet je danas pojačan već od prijepodnevnih sati na cestama u smjeru istoka, dok će u poslijepodnevnim satima gužve pojačati na cestama u smjeru mora. Iz HAK-a su objavili prognozu za vikend, ali i savjete kakao pripremiti automobil za put. U slučaju da vam vozilo ostane u kvaru, HAK-ovi mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987 svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Iako danas svi imamo internet, lako je pronaći broj, ali eto, nije ga teško ni zapamtiti baš kao i brojeve hitnih službi. 

U subotu, 10. kolovoza, očekujemo podjednak broj vozila u oba smjera, prema moru i prema unutrašnjosti, a vozit će se kao i prethodnih subota, uz česte gužve i zastoje. Na naplati Lučko na autocesti A1/A6 očekujemo najduže kolone u oba smjera, na ulasku u smjeru mora od 4 do 15 sati, a na izlasku prema Zagrebu od 9 do 18 sati.

Značajne gužve tijekom vikenda, a osobito u subotu, očekujemo na graničnim prijelazima sa Srbijom (Bajakovo i Tovarnik), Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Šamac, Slavonski Brod, Maljevac i Jasenovac), Crnom Gorom i Slovenijom (Macelj, Bregana, Kaštel, Plovanija i Rupa)

Na naplatnoj postaji Trakošćan na autocesti A2 Zagreb-Macelj tijekom subotnjeg poslijepodneva očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj, koje bi mogle potrajati do noćnih sati zbog čega je moguće da će se vozila isključivati na čvoru Krapina.

U nedjelju 11. kolovoza i u ponedjeljak 12. kolovoza pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima uglavnom u smjeru unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb – istok).

Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Savjeti za put i koga zvati u pomoć ako ste u kvaru

Nikako ne smijemo zaboraviti našeg limenog ljubimca pripremiti za vožnju tijekom ljeta, odnosno kad njime odlazimo na dulje putovanje. Potrebno je provjeriti sljedeće: razinu ulja u motoru, osobito za vozila koja nemaju nadzor razine ulja putem putnog računala, razinu rashladne tekućine (ako je razina niska, rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine, ali ne više od 3 dcl), razinu tekućine za stakla, tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača, pogledati imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače, pogledati imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, trokut i kutiju za prvu pomoć).

Prije polaska svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, HAK-ovi mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987 svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt-centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba, na usluzi je svim domaćim i stranim vozačima.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar roker
roker
12:03 10.08.2019.

U subotu 27.7. na autocesti prema Lipovcu procurilo mi je gorivo na automobilu. Kod Kutine sam nazvao 1987 jer sam član, za 20 minuta su došli i popravili kvar. Sve ukupno je trajalo sat vremena. U subotu, u prometnoj špici, svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije