Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
invazivne vrste

Znanstvenici spašavaju ugroženu ribu mekousnu u hrvatskim rijekama

Kalifornijska pastrva u ribogojilištu rijeke Jadro
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/10
21.04.2024.
u 00:03

Tijekom monitoringa identificirane su invazivne vrste poput kalifornijske pastrve u rijeci Jadro i štuke u Vrljici

U sklopu 4,48 milijuna eura vrijednog projekta "Improve River LIFE" proveden je monitoring invazivnih vrsta riba na rijekama Vrljici i Jadru, gdje su identificirane invazivne vrste poput kalifornijske pastrve na rijeci Jadro i štuke na rijeci Vrljici. Obje te vrste, kažu znanstvenici, imaju velik negativni utjecaj na autohtone riblje populacije, posebno na pastrvu mekousnu (Salmothymus obtusirostris). Osim tih invazivnih vrsta, uočene su i druge strane vrste poput šarana (Cyprinus carpio), sunčanice (Lepomis gibbosus), grgeča (Perca fluviatilis) i babuške (Carassius gibelio), koje također mogu imati neželjene posljedice na mekousnu.

Nakon temeljitog monitoringa, sljedeća faza uključuje kontinuirani izlov invazivnih i stranih riba jednom mjesečno. Umjetne pregrade na tekućicama koje je izgradio čovjek narušavaju zdravlje rijeka i potoka jer ometaju prirodan protok vode, sedimenta, hranjivih tvari, ali i organizama. Tome je posvećen projekt "Improve River LIFE" koji su osmislili i pripremili stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša zajedno s partnerima iz Hrvatskih voda, Javne ustanove Krš i more te PMF-a.

– Glavni cilj je očuvanje i poboljšanje stanja populacije mekousne, endemske vrste pastrve koja je jedinstvena u svijetu, a nastanjuje tek nekoliko vodotoka jadranskog slijeva u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori. Mekousna je danas ugrožena vrsta, a u nekim prije nastanjivanim rijekama već izumrla. Aktivnosti projekta usmjerene su na obnovu staništa i populacija mekousne u rijekama Jadro i Vrljika koje su jedno od zadnjih preostalih staništa ove vrste. Glavni fokus je na osiguravanju uzdužne povezanosti riječnih ekosustava kroz uklanjanje umjetnih pregrada ili osiguravanje njihove prohodnosti – pojasnili su u Zavodu. Izradit će se i katastar umjetnih pregrada na vodotocima u Hrvatskoj.

VEZANI ČLANCI: 

FOTO Ovo je jahta ostavljena na Krku: Napola je potonula, ne zna se tko je vlasnik

Kalifornijska pastrva u ribogojilištu rijeke Jadro
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije