Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESETLJEĆIMA NIJE VIĐENA

Znanstvenici snimili životinju za koju se strahovalo da je izumrla: 'Cijeli tim bio je euforičan'

An echidna walks amid vegetation in the Cyclops Mountains
Foto: Expedition Cyclops/REUTERS
1/5
10.11.2023.
u 08:53

Unatoč tome što je kritično ugrožena, Attenboroughova dugokljuna ehidna trenutno nije zaštićena vrsta u Indoneziji. Znanstvenici ne znaju kolika je njezina populacija niti je li održiva

Znanstvenici na ekspediciji u Indoneziji snimili su životinju za koju se strahovalo da je izumrla, nakon što je dugi niz godina nitko nije uočio. Attenboroughova dugokljuna ehidna, nazvana po prirodoslovcu Sir Davidu Attenboroughu, sisavac je koji polaže jaja, ima bodlje te kljun. Životinju se naziva "živim fosilom", a smatra se da se pojavila prije otprilike 200 milijuna godina. 

"Bio sam euforičan, cijeli tim bio je euforičan", rekao je dr. James Kempton za BBC o trenutku kada je ugledao dugokljunu ehidnu na snimci. Dr. Kempton predvodio je multinacionalni tim na jednomjesečnoj ekspediciji koja je prolazila prethodno neistraženim krševitim prašumskim staništem 2000 metara iznad razine mora. Osim pronalaska "izgubljene ehidne", ekspedicija je otkrila nove vrste insekata i žaba.

Osim pačjeg kljunara, ehidna je jedini sisavac koji polaže jaja. Od četiri vrste ehidne, tri imaju duge kljunove, a Attenboroughova ehidna i zapadna ehidna smatraju se kritično ugroženima.

VEZANI ČLANCI:

U posljednje 62 godine, jedini dokaz da je Attenboroughova ehidna ikad postojala bio je primjerak čuvan pod visokim nadzorom u Prirodoslovnom muzeju u Nizozemskoj. Važnost primjerka postala je jasna 1998. godine kada su rendgenske snimke otkrile da se ne radi o mladoj jedinki druge vrste ehidne, već o potpuno odrasloj i jasnoj vrsti. Tada je vrsta dobila ime po Sir Davidu Attenboroughu.

Dr. Leonidas-Romanos Davranoglou, grčki stručnjak za insekte, opisao je kako su istraživači bili iznimno uzbuđeni na ekspediciji, nakon što se popeli po strmim planinama po često kišnim uvjetima. 

Ehidna
Foto: Rafael Ben-Ari

"Bili smo tako uzbuđeni jer smo uvijek govorili 'ovo je novo, ovo nitko nije vidio'", istaknuo je te ekspediciju nazvao monumentalnom. 

Unatoč tome što je kritično ugrožena, Attenboroughova dugokljuna ehidna trenutno nije zaštićena vrsta u Indoneziji. Znanstvenici ne znaju kolika je njezina populacija niti je li održiva.

"S obzirom na to da velik dio te prašume nije istražen, što još tamo nismo otkrili? Attenboroughova dugokljuna ehidna simbol je onoga što trebamo zaštititi - kako bismo bili sigurni da je možemo otkriti", istaknuo je za BBC dr. Kempton.

VIDEO Polarna svjetlost snimljena sa Sljemena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije