Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK POSTOJI ZABRINUTOST

Znanstvenici po prvi puta klonirali ovu vrstu majmuna: 'To bi moglo značiti revoluciju u testiranju lijekova'

Rezus majmun
pixabay
16.01.2024.
u 20:55

Znanstvenici su još 90-ih reprogramirali stanicu druge ovce kako bi stvorili embrije koji su bili usađeni u ''surogat majku'' Dolly, a isto je učinjeno i u slučaju majmuna

Kineski znanstvenici po prvi puta su uspjeli klonirati rezus majmuna, nakon niza neuspjelih pokušaja proteklih godina. Ovo je prvi puta da je ova vrsta uspješno klonirana, a inače se godinama koristila u znanstvenim eksperimentima zbog svoje sličnosti s ljudima. Ovaj uspjeh zabilježen je na Sveučilištu kineske Akademije znanosti, a znanstvenici sada smatraju kako bi ovaj proboj u znanosti mogao dovesti do ubrzanja testiranja lijekova.

Ipak, najnoviji uspjeh znanstvenika zabrinuo je i skupine aktivista koji smatraju kako ovi sisavci nisu samo alati za istraživanje, već ''inteligentne i osjećajne životinje''. Cijela studija objavljena je u časopisu Nature Communications, u kojem je objašnjeno kako su istraživači uspjeli klonirati rezus majmuna još prije dvije godine. Kako je objašnjeno, kloniranje je učinjeno na sličan način kao i poznata ovca Dolly klonirana još 1996. godine, a ovaj rezus majmun uspio je preživjeti više od dvije godine, zbog čega se kloniranje smatra uspješnim.

Znanstvenici su još 90-ih reprogramirali stanicu druge ovce kako bi stvorili embrije koji su bili usađeni u ''surogat majku'' Dolly.

Dr. Falong sa Sveučilišta kazao je za BBC kako su ''svi blistali od sreće'' zbog uspješnog ishoda ovog projekta. Majmuna su nazvali ''ReTro'', prema znanstvenoj metodi ''zamjene trofoblasta'' koja se koristi kako bi se proizvela životinja. Unatoč tomu, britanska organizacija koja se bavi zaštitom životinja RSPCA smatra kako patnja životinja ne smije biti zanemarena kako bi ljudi mogli na tome profitirati. 

POVEZANI ČLANCI:

- Nema trenutne primjene za ovu studiju. Možemo očekivati da će ljudski pacijenti imati koristi od ovih eksperimenata, ali stvarna primjena tek se može očekivati za nekoliko godina, a vjerojatnije je da će se životinje dotad koristiti kao modeli u razvijanju tih tehnologija - objasnio je glasnogovornik RSPCA.

- RSPCA je duboko zabrinuta s visokim brojem životinja koje su iskusile patnju i stres u tim eksperimentima koji imaju vrlo malen postotak uspješnosti. Sisavci su vrlo inteligentni i osjećajni, nisu samo alat koji se koristi za istraživanje - objasnio je glasnogovornik. 

>> VIDEO Još 4 zemlje nisu priznale Hrvatsku. Znate li koje?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije