Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ignorirale vapaje

Znale su da djevojčice žive u paklu, ali nisu ništa poduzele

Centar za socijalnu skrb
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
13.03.2014.
u 20:42

Dječji plač u kući strave – jedno dijete je umrlo, jedna djevojčica bila je neuhranjena

Nitko mi iz Centra za socijalnu skrb nije dolazio u kuću da provjeri životne uvjete. Socijalna me radnica Anka Bogdanović u kolovozu 2012. pitala zašto ne dopuštam da djeca vide baku.

Rekao sam da mi više ne dolaze na oči jer ću ih baciti s petog kata – ispričao je S. D. (33) iz Slavonskog Broda tijekom sudskog postupka u nedavno potvrđenoj optužnici protiv bivše ravnateljice brodskog Centra za socijalnu skrb Sanje Turčinović te triju joj kolegica Ružice Galiste, Anke Bogdanović i Blaženke Grgić.

Živjeli bez struje i vode

Otac monstrum lani je već nepravomoćno osuđen na pet godina i mjesec dana zatvora zbog smrti svoje tromjesečne bebe te zapuštanja i zanemarivanja kćerkice od dvije i pol godine. Za propuste su, tereti se, odgovorne i socijalne radnice. Ravnateljica, piše u optužnici, nije pratila rad četiriju zaposlenica niti je pravilno organizirala posao pa nisu poduzete ni adekvatne mjere. Imalo je to, smatraju tužitelji, stravične posljedice – dvoipolgodišnja djevojčica bila je neuhranjena, a na tijelu su izbrojili niz ozljeda. Sestrica joj je bila higijenski zapuštena. Preostalo dvoje djece iz istog doma, među kojima je i preminula beba, nije cijepljeno ni zdravstveno pregledavano. Živjeli su u stanu bez vode i struje.

"Vidjela sam izrazito crvenilo, rane i kraste po spolovilu i guzi"

Socijalna radnica Ružica Galista znala je, tereti se, da se s te adrese ori galama i odjekuje dječji plač. I sama se u ljeto 2012. uvjerila u agresivnost oca S. D., ali suprotno stručnim procjenama, ipak nije poduzela potrebne korake. Nije ih učinila, piše u optužnici ni Anka Bogdanović, iako je znala za dojavu kako je u siječnju 2012. žena S. H. (28) napustila svog partnera S. D. i usred noći ostavila djevojčice same u stanu. “Pokupila” ih je tetka.

– Kada sam presvlačila djevojčicu, vidjela sam izrazito crvenilo, rane i kraste po spolovilu i guzi. Odvela sam je pedijatrici, radilo se o jakom pelenskom osipu. Brat mi je rekao da fotografiram te rane i poslije je te dokaze odnio u Centar – opisala je tetka u istrazi.

Oteo vlastitu djecu

S. H. je poslije osuđena na dvije i pol godine zatvora. S. D. je, inače, živio sa S. H. i njihovo dvoje djece, a beba im je umrla u prosincu 2012. S njima su živjele i kćeri iz njegove prethodne veze. Majka tih djevojčica umrla je, a o njima je godinu dana skrbio ujak. Otac je u međuvremenu priznao očinstvo pa su mu djeca dodijeljena u lipnju 2011. Uzeo ih je prije nego što je rješenje o skrbništvu postalo pravomoćno i izvršno. Bilo je to poznato, tereti se, socijalnoj radnici Blaženki Grgić, no nije poduzela ništa da ih do pravomoćnosti vrati ujaku, niti je provjerila u kakvim uvjetima žive kod oca.

– Smatrao sam da se S. D. neće moći dobro brinuti o djevojčicama pa sam angažirao odvjetnika i uložio žalbu. Pozvala me zatim B. Grgić, bila je ljutita i pitala me zašto sam se žalio – ispričao je u istrazi ujak. Odvjetništvo za bivšu ravnateljicu te za R. Galistu traži po osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Za preostale dvije zaposlenice zatraženo je šest mjeseci, ali također uvjetno na dvije godine.

>>U centru su znali za zlostavljanje djece, ali nitko nije ništa učinio

>>'Muž mi prijeti smrću, a iz Centra me nadziru i žele mi oduzeti djecu'

Komentara 43

DO
doktorica
07:18 14.03.2014.

Rekao sam da mi više ne dolaze na oči jer ću ih baciti s petog kata – ispričao je S. D. (33) ....pa naravno da nitko ne želi doći uz te prijetnje.Uostalom zašto se daju inicijali ,a ne i imee i prezime?!Zašto ne i slika tog lika?!Da je u pitanju neki liječnik npr.već bi mu se dala i slika i generalije...

BL
Blomberg
22:06 13.03.2014.

To da te siza prime, pa kakovi su to ljudi ti susjedi ? da barem pozovu policiju mogu i anonimno ako se boje, i to su mi susjedi za mene su isto toliko krivi kao i taj ludjak koji maltretirara familiju., a te socijalne radnice to moraju da su umisljene ekstra budale , a sigurno su znale ili znali koje familije su problematicne, te treba odmah poslati zajedno sa tim nasilnikom u Vrapce , a ne da ih se jos i placa.

Avatar Meggi
Meggi
21:54 13.03.2014.

Pa čemu onda služe te socijalke??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije