Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utjecaj na okoliš

Zmajlović skraćuje rokove da udovolji investitorima

mihael zmajlović (1)
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell
1/3
27.02.2013.
u 15:30

Zmajlović je opovrgnuo da bi se ta odluka mogla primjeniti na hidroelektranu Ombla jer bi to značilo “još nekoliko godina posla i novaca što je neisplativo”.

Rokovi za donošenje studija utjecaja na okoliš sa sadašnjih 180 i 90 dana novim Zakonom o zaštiti prirode, koji će sutra biti izglasan na sjednici Vlade, skraćeni su na 30 dana, kazao je resorni ministar Mihael Zmajlović čime je naglasio susretljivost prema investicijama.

Odustalo se od ideje njegove prethodnice Mirele Holy da svi nacionalni parkovi budu objedinjeni u jednu agenciju, no takva je mogućnost ostala otvorena.

Koji će se način upravljanja zaštićenim dijelovima prirode primjeniti ovisi o studiji koja je u ozradi, kazao je ministar. Naglasio je da se novim Zakonom želi promijeniti percepcija kako zaštita prirode blokira projekte.

Hrvatska će biti u vrhu Europske unije što se tiče očuvanosti prirode i raznolikosti, s gotovo 37 posto kopna i 16,6 posto mora koje ulaze u europsku ekološku mrežu, a utjecaj projekata na okoliš po novom Zakonu ispitivat će se prije nego uđu u prostorni plan. U 90 posto slučajeva projekti nemaju štetan utjecaj na ekološku mrežu, no ipak ostaje mogućnost da Vlada projekte koji mijenjaju prirodu proglasi javnim interesom i omogući im realizaciju.

Zmajlović je opovrgnuo da bi se ta odluka mogla primjeniti na hidroelektranu Ombla jer bi to značilo “još nekoliko godina posla i novaca što je neisplativo”. Zakon jasno definira ophođenje s divljim i strogo zaštićenim te stranim vrstama koje se uvode te daje temelj za pravilnik kojim će se propisati naknade za štetu koje naprave zaštićene životinje.

>>HE Ombla ne smije se graditi, Mirela Holy traži Čačićevu ispriku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije