Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP ne odustaje od povjerenstva

Zloporabe su ozbiljne, ispitati kako je moguće curenje podataka

Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
03.10.2018.
u 10:12

Oporba tek treba sročiti zahtjev za osnivanje povjerenstva koji se neće kositi s time da je Uskok već započeo izvide.

Predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću neće biti problem dobiti potporu oporbenih stranaka za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za aferu SMS, što je i najavio u ponedjeljak u Splitu. Mnogo teže bit će mu kako uopće formulirati zahtjev za osnivanje takvog povjerenstva s obzirom na to da Uskok već radi izvide vezane uza spornu aferu.

Većina naših sugovornika iz oporbe zbog toga je uvjerena da će HDZ biti protiv osnivanja povjerenstva, odnosno da bi se mogao “izvlačiti” upravo na to da je istraga u tijeku.

Ustavni suci pomogli

Slična se situacija dogodila i kada je oporba svojedobno tražila osnivanje povjerenstva za Agrokor i kada je SDP i izbor ustavnih sudaca uvjetovao osnivanjem istražnog povjerenstva. Vrh HDZ-a bio je u početku protiv povjerenstva te je tvrdio da bi ono ometalo službenu istragu o posrnulom koncernu. Međutim, s vremenom je i u samom HDZ-u sve više zastupnika i članova Predsjedništva držalo da se povjerenstvo treba osnovati jer u suprotnom ostaje dojam da HDZ nešto krije. Nakon poduljih pregovora, povjerenstvo je na kraju osnovano, a hoće li biti osnovano i novo vezano uz curenje informacija u istragama, tek će se vidjeti. Da je nužno kazali su već i Glas i HSS, a osnivanje će podržati i Most.

Pogledajte video - Grmoja Plenkoviću u Saboru: 'Ti ćeš mi reći da sjednem?!'

– U tvoj aferi opet se ispočetka otkriva kako funkcionira sustav, koji je očito na niskim granama i u njemu caruje mreža isprepletenih interesa, podmetanja i razračunavanja. Očita je sumnja u zloupotrebu sustava. U tom smislu podržavamo istražno povjerenstvo ako bi pomoglo u raspletanju slučaja koji ruše povjerenje u institucije – rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Pojavu treba osuditi

U SDP-u pak neslužbeno ističu da se zahtjev za osnivanje povjerenstva bez problema može sročiti i unatoč tomu što je istraga u tijeku. Osim afere SMS, u prilog im idu i najnovije informacije iz “Nacionala” prema kojima je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić 2011. osumnjičenicima za elitnu prostituciju odao da su pod policijskom prismotrom.

– Ovdje treba osuditi pojavu. Nije u pitanju SMS poruka nego se radi o ratu unutar HDZ-a preko obavještajnog i paraobavještajnog aparata. To zaslužuje ozbiljno povjerenstvo. Radi se o ozbiljnim zloupotrebama i zato bi trebalo povjerenstvo koje vraća povjerenje u institucije – kaže izvor iz SDP-a.

Pogledajte “okršaj” Plenkovića i Bernardića u Saboru

I naš drugi sugovornik iz stranke kaže da ne vidi razlog da se u Saboru ne povede rasprava bilo kroz povjerenstvo ili možda Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o provođenju nadzora i utvrđivanju kako informacije cure iz aparata, dakle o samoj pojavi.

Bez obzira na to radio li to Odbor ili povjerenstvo, dodaje, tematika je takva da bi dobar dio saslušanja svjedoka i sjednica bio zatvoren za javnost.

– Možda je i SDP nešto propustio napraviti dok je bio na vlasti. Neka se i to istraži – kaže jedan zastupnik SDP-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije