Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamjenica ministra:

'Zločince koji su se sklonili u Srbiju doseći će ruka pravde'

Joševica
Foto: Danijel Prerad
1/7
16.12.2014.
u 17:13

– Ne tražim osvetu za te zločine već pravdu kako na nebeskom tako i na zemaljskom sudu – poručio je župan Ivo Žinić.

Počast uspomeni na 21 rođaka i susjeda, koji su pobijeni u svojim kućama 16. prosinca 1991.godine, odali su žitelji banovinskog sela Joševica i izaslanstva Ministarstva branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline, Vijeća Srpske nacionalne manjine, političkih stranaka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem s imenima žrtava podignutim uz kapelu Majke Božje Lurdske u središtu sela.

Misu za nevine žrtve predvodio je vlč. Ivica Mađer zajedno s fra Jurom Stipićem, župnikom iz Viduševca.

– Prije 23 godine, u ponedjeljak 16. prosinca 1991. godine, maskirani srpski vojnici s oružjem s prigušivačima išli su od kuće do kuće i pucali u sve koje su zatekli. Smrtno je stradala 21 osoba, civili od 15 do 93 godine. S dva metka u glavi susjedi su pronašli i liječniku odveli jedinu preživjelu Anu Šiftar. Nakon zločina, vlasti tzv. republike srpske krajine dopustile su Crvenom križu da 31 Joševljanina, osobe koje su htjele otići, preveze na slobodni dio Hrvatske. Nekoliko staraca ostalo je da sačuva imovinu. Oluju nisu dočekali. Kada smo se vratili u selo, nismo zatekli nijednog preživjelog, a sve kuće, škola i kapela bile su opljačkane i zapaljene. Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao – rekao je Nikola Žarinac, predsjednik Zavičajnog kluba Joševica.

"Nevine starce i djecu četnici su pobili u znak osvete"

– Zločin u Joševici počinili su susjedi Srbi iz okolnih sela. Svjedočimo da četnički zločinci nisu uspjeli u nakani da unište sve hrvatsko. Hrvatska je slobodna. Život se vratio u Joševicu. Podignuta je optužnica za počinitelje ovoga zločina koji su se sklonili u Srbiju – rekao je gradonačelnik Milan Bakšić.

– Za zločin smo čuli u rovovima preko Kupe. Nevine starce i djecu četnici su pobili u znak osvete zbog gubitaka koje smo im nanijeli dan prije završene akcije Hrvatske vojske. O veličini stradanja u Glini svjedoči podatak da je pet posto hrvatskog stanovništva smrtno stradalo u Domovinskom ratu, što je gubitak koji vjerojatno nije pretrpjela nijedna druga sredina. Ne tražim osvetu za te zločine već pravdu kako na nebeskom tako i na zemaljskom sudu – poručio je župan Ivo Žinić.

– Javnost malo zna o zločinima koje su Srbi napravili na Banovini. Zločince koji su se sklonili u Srbiju prije ili kasnije doseći će ruka pravde – poručila je Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja.

>>Djeca i starci ubijani hicima u glavu u svojim domovima

>>Optužnice za dva najveća zločina na Banovini 1991.

Komentara 106

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:17 16.12.2014.

Tipična četnička propagande, ne treba se obazirati.U vrijeme kada su četnici imali sve oružje od JNA i kada je razularena četnička bgra ubijala i klala po Hrvatskoj onda su Srbi likovali, pisali o tome da će okupirati Hrvatsku za 4-5 4-5 dana, likvidacije Hrvata su dočekivane sa oduševljenjem, etničko čišćenje Hrvata je od srpskih intelektualaca opisivano kao pravedno.Nakon što su se i Hrvati naoružali, i Srbi počeli dobivati ono što su tražili, počinje plakanje, priča o ljudskim pravima, nevinim žrtvama rata, jadnim starcima i slično licemjerje. Oluja je rastjerala zlo nad Hrvatskom i napravila ono što se drugačije nije moglo napraviti, protjerali smo zlo sa kućnog praga. I opet ćemo ako bude trebalo, bili su to dani ponosa i slave i poraza zločinačke šovinističke velikosrpske politike.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:21 16.12.2014.

Koliko je zla pocinjeno po Slavoniji, jos niti ne znamo. I dan danas se po njoj secu Precani "koji nisu okrvavili ruke". Samo noge.

DA
Djeca_Arbata
17:34 16.12.2014.

javila se i Vesna Nađ...ona i onaj ministar Matić nešto su izuzetno aktivni u posljednje vrijeme...stalno na nekim skupovima drže govore...ne trebaju biti aktivni...neka daju ostavke što branitelji traže...dovoljno je dati ostavku i otići...samo to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije