Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obitelj ubijenog 19-godišnjeg Milenka Đekića ni nakon 10 godina ne zna hoće li njegov ubojica u zatvor

Zločin i kazna: Ubio ga je kao crva ispod kamena

otv-djekic-txt.jpg
import
11.06.2006.
u 19:01

Trpimo strašnu nepravdu. Nepravomoćnu presudu ubojici našeg Milenka čekali smo sedam godina, bili smo izloženi pritiscima i prijetnjama. Otac Luka nije dočekao presudu, puklo mu je srce od tuge. Nije imao snage doći na sud, šetao bi među tračnicama. Ni danas nije izvjesno hoće li Vinko Budiša na služenje ove sramotno niske zatvorske kazne - priča nam Željko Đekić, brat Milenka, kojeg je i listopadu 1996. Budiša, tada zapovjednik policijskih specijalaca, smaknuo hicem iz službenog pištolja pred diskom Palladium.

Majka Stana i brat Željko k sebi nisu mogli doći kad su saznali da je Vrhovni sud potvrdio presudu suca Slavka Lozine od četiri godine i 11 mjeseci zatvora za ubojstvo nenaoružana mladića.

Politika u sudnici
- Milenku je bilo 19 godina, tek je počeo svoj život, a Budiša ga je ubio kao crva ispod kamena. Potvrđivanjem presude Slavka Lozine, Vrhovni sud je pokazao da je najobičnija politička institucija. Ta odluka je sramotna i govori sve o postupku i odnosu pravne države prema nama i našoj žrtvi - kažu Stana i Željko Đekić.

Sudac Lozina i njegovo vijeće popustili su pritisku, jer Vinko Budiša na suđenje nikada nije sam došao, već isključivo u pratnji kolega iz policije, krajnje zastrašujućeg izgleda. Od 60-ak zakazanih rasprava održana je polovica! S raspravljanjem u sudnici nije se moglo početi godinama, jer je Budiša imao psihičkih problema. Depresija, plač i strah od ćelije bili su dovoljni razlozi da mu splitski sud dvaput odobri odgodu služenja kazne, unatoč mišljenju suca za izvršenje Mlađana Prvana i liječnika da se sasvim lijepo može liječiti i u zatvorskoj bolnici.

- Kako je krenulo, bojimo se da Budiša neće ni godinu odležati u zatvoru. I dok je bio par dana u pritvoru nakon ubojstva, čuli smo kako se šetao po gradu navečer - govore majka Stana i brat Željko. Građani desetog reda - Država se prema nama ponijela kao prema građanima desetog reda. Nisu smogli snage da pravedno sankcioniraju ovaj brutalni zločin, pravu egzekuciju - zaključili su Đekići. Tužili su državu na pola milijuna kuna, jer je Budiša ubio iz službenog pištolja, dok je “održavao red i mir”. Njegov zločin na kraju će platiti porezni obveznici, a tek treba vidjeti hoće li Budiša u zatvor i na koliko.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije