Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HASANBEGOVIĆ UOČI SASTANKA S PLENKOVIĆEM

Ili ministar kulture ili samo zastupnik, Hasanbegović neće prihvatiti nijednu drugu funkciju

Hasanbegović nije uvredljiv i neće istupiti iz stranke, samo je principijelan, poručuju njegovi bliski suradnici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
20.09.2016.
u 22:40

Plenković planira da se sredinom listopada u jednom danu konstituira novi saziv Sabora, izglasaju dogovoreni zakoni i nova Vlada

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i ambiciozni zastupnik HDZ-a Zlatko Hasanbegović uskoro će razgovarati o problemu koji je nastao oko “pozicioniranja” Hasanbegovića unutar pobjedničke ekipe. Problem s Hasanbegovićem nastao je nakon što je Milorad Pupovac posijao “sjeme razdora” i postavio kvaziuvjet da će svoje manjinske mandate dati u potporu Plenkovićevoj Vladi ako u njoj ne bude mjesta za Hasanbegovića.

To je poremetilo unutarstranački mir u kojemu Plenković namjerava uspješno dovršiti pregovore s Mostom i drugima o sastavljanju parlamentarne većine. Plenković je naumio da sav posao bude obavljen do sredine listopada, a onda bi se sve odigralo u jednom danu – i konstituiranje Sabora i izglasavanje dogovorenih zakona i izglasavanje nove Vlade.

Nervoza raste

Kako je Hasanbegović ulazio u središte medijskog interesa, tako je rasla nervoza u vrhu HDZ-a jer nisu očekivali da će Hasanbegović toliko solirati u svom nastojanju da se potvrdi kao ikona desnice. U vrhu stranke nisu željeli precjenjivati taj proces, no oko Hasanbegovića se sve više politizira tako da, realno, postaje problem koji Plenković više neće moći izbjegavati riješiti. Postojala je ideja da se Hasanbegovića s pozicije ministra kulture “prebaci” na drugo političko poprište, u Sabor, da mu se ponudi i istaknuta funkcija potpredsjednika Sabora, no, kako doznaje Večernji list, on to neće prihvatiti. U krugu Zlatka Hasanbegovića izričito kažu da, ako ne bude ministar kulture, neće prihvatiti nijednu drugu funkciju.

– Ako nije dostojan biti ministar, kako bi bio dostojan biti potpredsjednik Sabora? – uzvraća osoba bliska Hasanbegoviću na nagađanja da bi šef HDZ-a Hasanbegoviću mogao ponuditi mjesto potpredsjednika Sabora. I kaže da takvu ponudu Hasanbegović formalno još nije dobio. U njegovu krugu potvrđuju da će razgovarati s Plenkovićem, ali i dodaju da su se Hasanbegović i Plenković u posljednjih desetak dana već više puta vidjeli.

– Da Milorad Pupovac nije potegnuo pitanje njegove ministarske pozicije, Hasanbegović ne bi postavio pitanje svoje pozicije ministra kulture – rekao nam je izvor blizak tehničkom ministru. No, ne bude li ministar, bit će “običan” zastupnik i neće otići iz HDZ-a.

I Ruža je uzletjela

– Hasanbegović nije uvredljiv i sigurno neće istupiti iz stranke, samo je principijelan i ne namjerava razočarati pristaše time da se “proda” za neku funkciju – kažu njemu bliski i dodaju da će Hasanbegović tražiti da mu Plenković javno kaže koji su to razlozi zbog kojih ne može biti ministar i prema kojim bi to kriterijima to mogla biti, primjerice, Nina Obuljen, koja je za Hasanbegovićevo društvo “crvena krpa”.

U vrhu stranke sve jače reagiraju na ovakve pritiske Zlatka Hasanbegovića. Podsjećaju da ni on nije postao ministar zahvaljujući preferencijalnim glasovima, nego da je postavljen na tu funkciju premda je u studenom 2015. dobio manje od 900 preferencijalnih glasova. Podsjećaju i na sudbinu Ruže Tomašić koja je, slično, nakon što je dobila 100.000 preferencijalnih glasova, pomislila da je lider sve desnice u RH. No dobila je toliko na HDZ-ovoj listi, a bez HDZ-a na rujanskim izborima nije prošla ni prag.

>> Što sad? Hasanbegović je i slaba i jaka točka HDZ-a

Komentara 95

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
22:46 20.09.2016.

Podrška Zlatku Hasanbegoviću na svemu što je radio zadnjih godinu dana

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
22:53 20.09.2016.

Plenkovič mora pokazati snagu i ostaviti najboljeg ministra iz zadnje Vlade ali i najboljeg ministra u ovome stoljeću. Mora otrpiti pritiske, ako ne može ovaj kako će otrpiti druge pritiske za Hrvatsku.

BR
Brontops
22:50 20.09.2016.

Dosadili ste s tim vasim novinarskim "rekla kazala" potpaljivanjima vatre. Pozovite vec jednom vatrogasce da vas ugase.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije