Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD

Zlatko Grdinić nepravomoćno proglašen krivim zbog klevete

15.12.2008.
u 15:24

Zlatko Grdinić, načelnik Općine Veliki Grđevac, na grubišnopoljskom Općinskom sudu nepravomoćno je proglašen krivim zbog klevete te mu je odmjerena novčana kazna od dvije tisuće kuna. Time je ljetošnja afera oko prodaje vrijednog građevinskog zemljište, koja je prerasla u pravi rat između načelnika i nezadovoljnog poduzetnika Željka Kranjčeca, djelomice dobila kakav-takav epilog.

Verbalni rat
Doduše, odluka da se najboljim kupcima triju općinskih parcela proglase načelnikov sin, zet, te supruga člana Poglavarstva nije doživjela reviziju, no zato je Ž. Kranjčec ipak dobio svojevrsnu zadovoljštinu. Svemu je zapravo prethodila konferencija za novinare koju je sazvao načelnik Grdinić, nakon što je Kranjčec u medijima javno progovorio kako je u potonjoj dodjeli zemljišta riječ o eklatantnom primjeru nepotizma.

Načelnik je pak, na bačenu rukavicu odgovorio kako o Kranjčecu kao poduzetniku dovoljno govori podatak da su mu djelatnici u poduzeću na minimalcu i gotovo socijalni slučajevi, te da nije član i aktivni sudionik ni jedne društvene organizacija.

No, prozvani je Kranjčec, sutkinji Milki Katić predočio čitavi niz javnih priznanja za rad upravo u takvim društvima, a njegov je radnik svjedočio kako prima plaću preko tekućeg računa, uza sve dodatke zajamčene Kolektivnim ugovorom. Načelnik Grdinić se pak branio kako je o minimalcu doznao iz priče nekih Kranjčecovih radnika te nije imao razloga da im ne povjeruje.

Žalba na presudu
Premda je sutkinja u načelnikovim izjavama prepoznala razloge za krivnju, odvjetnik Vladimir Gredelj tvrdi kako je novčana kazna sramotno niska, te najavljuje žalbu. Kaže kako su ovom presudom poslane jedna dobra i jedna iznimno loša poruka.

Dobro je to, da postoje zakonske i moralne granice u političkom i javnom djelovanju na lokalnoj razini. Nažalost, ovom je presudom dodaje, onima koji tu granicu prelaze poručeno da im se neće ništa strašno dogoditi. Potvrđuje to ova kazna kakva se, primjerice, odmjerava za postavljanje klime na pročelju zgrade. Od potonjeg su, ugled i čast pojedinca ipak puno važniji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije