Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGORSKA POLICIJA PODNIJELA PRIJAVU PROTIV BIVŠEG DIREKTORA ELCONA

Zlatar Bistrica: Oštetio radnike za tri milijuna kuna

01.11.2008.
u 12:18

Policijska uprava krapinsko-zagorska podnijela je kaznenu prijavu protiv 53-godišnjeg direktora Elcona iz Zlatar Bistrice Zdravka Benčića da je oštetio poduzeće za 3.009.000 kuna.

Osnovano se sumnja da je prijavljeni u funkciji direktora Elcona od 1. siječnja 2007. godine do 8. srpnja ove godine prodavao imovinu tvrtke i podmirivao obveze prema vjerovnicima na štetu svojih zaposlenika, koji su također bili vjerovnici poduzeća. Time je počinio kazneno djelo pogodovanje vjerovnika, iako je znao da je poduzeće kojemu je bio na čelu nesposobno za plaćanje. Isplatom duga jednom ili za više vjerovnika stavio ih je u povoljniji položaj prema drugim vjerovnicima.

Za navedeno kazneno djelo određena je novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Zbog ozbiljnih problema u poslovanju, prezaduženosti i nelikvidnosti, 15. svibnja ove godine Trgovačkom sudu u Zagrebu predan je prijedlog za otvaranjem stečajnog postupka nad tvornicom kabelskih setova Elcon, a od 9. srpnja poduzeće je i službeno u stečaju.

Dva dana kasnije u Elcon dolazi stečajni upravitelj Željko Klapan. U to vrijeme u Elconu je trajao štrajk glađu nekolicine radnika kojim su tražili isplatu sedam zaostalih plaća – neisplaćene plaće za prosinac 2007. godine, te od siječnja do travnja 2008. godine. Štrajk glađu prekinut je 11. srpnja kada je Evi Kreber Pille, jednoj od pokretačica štrajka glađu, pozlilo zbog iscrpljenosti.

Situacija u Elconu bila je teška unatrag nekoliko godina. U zadnje dvije godine plaće radnicima bile su potraživane prosvjedima radnika i sindikalista ispred Ministarstva gospodarstva i isplaćivane iz državnih pozajmica. Od 300-injak Elconovih radnika povremeno je radilo njih 30 do 50, a ostali su bili kod kuće. Čitavu prošlu godinu čekali su program za restrukturiranje poduzeća koji je bio jedina nada da se spasi poduzeće. On je više puta dorađivan, a na kraju ga je agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbila kao nerealnog. U poduzeću je 1995. godine radilo tisuću radnika, 2005. bilo ih je 500-tinjak. Direktor Benčić na čelo Elcona došao je 1. rujna 2005. godine i tvrdio kako je naslijedio 33 milijuna kuna dugovanja prema dobavljačima, radnicima, te kompletna dugovanja Elcona od 50 milijuna kuna. Nakon toga rekao je kako je pokrenuo niz aktivnosti za izlazak iz krize poduzeća kojem je većinski vlasnik bila država.

Program restrukturiranja poduzeća u koji su polagali nade trebao je biti prihvaćen do lipnja 2007. godine, da bi na kraju bio odbačen. Kada je na posljednjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva rečeno da strateški partner Cimos nema interesa ući u Elcon prije pokretanja stečaja, tek tada je, rekao je Benčić, imao zeleno svjetlo za pokretanje stečajnog postupka».


Benčić: Sve su to podmetanja sindikata

Direktor Elcona Zdravko Benčić rekao je kako nema pojma da je policija protiv njega podnijela bilo kakvu kaznenu prijavu.
«Sve to što spominjete su najobičnije gluposti i podmetanja sindikalne podružnice i njene predsjednice Marije Farkaš.
Istina je da je jedan kamion koji smo kupili na leasing, Erste banka uzela jer ga nismo mogli otplaćivati. Pod blokadom smo radili sedam, osam mjeseci i činjenica je da smo nekim rashodovanim montažnim pločama i starim dizalicama plaćali neke naše dugove, no odgovorno tvrdim da niti jedan stroj ili uređaj nije prodan da bi se izvukla bilo kakva korist za bilo koga u poduzeću.» - rekao je bivši direktor Elcona Zdravko Benčić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije