Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Životno osiguranje: Oslonac u nepredvidivim situacijama

HUO
31.10.2023.
u 11:10

Ulaganjem u police životnih osiguranja ulažete u sigurnost i zaštitu sebe ali i vaših najbližih

Bez obzira na to koliko pažljivo planirali, život nas ponekad iznenadi i suoči s različitim nepredvidivim situacijama koje mogu značajno utjecati na naš osjećaj sigurnosti te se negativno odraziti na daljnji tijek ali i cjelokupnu kvalitetu našeg života. 2020. godina grubo nas je podsjetila na činjenicu kako je život pun neočekivanih obrata koji od nas zahtijevaju prilagodljivost i snalažljivost u trenutku. Osim toga, danas je svatko od nas kroz čitav svoj životni i radni vijek izložen različitim rizicima – od zdravstvenih i imovinskih, preko nesretnih slučajeva, pa sve do rizika za poslovanje. No, postoji način na koji možemo efikasno ublažiti negativne posljedice uzrokovane kriznim i izazovnim životnim situacijama.

Upravo životno osiguranje predstavlja osnovni stup zaštite u takvim okolnostima te ključnu komponentu preventivnog pristupa. Iznenadni gubitak voljenog člana obitelji nije samo emocionalni, već i financijski izazov stoga je temeljna svrha životnog osiguranja financijska zaštita vaše trenutne ili buduće obitelji u slučaju vaše smrti ili teške bolesti. Premda nije ugodno razmišljati o smrti ili gubitku voljenih, važno je imati na umu da će se vaša obitelj u tim trenutcima suočiti s troškovima pogreba, eventualnog vraćanja kredita te ostalim financijskim obavezama zbog čega životno osiguranje igra ključnu ulogu u zaštiti vaših najbližih. Osim što ova vrsta osiguranja pruža potrebnu financijsku podršku u slučaju smrti osiguranika, životno osiguranje također može poslužiti i kao sredstvo za otplatu dugova, pokrivanje troškova obrazovanja djece ili čak kao izvor dodatnih sredstava u slučaju raznih nezgoda i teško bolesnih stanja.

Jedan od najvažnijih aspekata životnih osiguranja njihova je prilagodljivost. Danas postoji mnoštvo različitih vrsta polica životnih osiguranja – na vama je da odaberete onu koja najbolje odgovara upravo vašim potrebama te da sami odlučite je li za vas klasično i mješovito životno osiguranje, rentno ili investicijsko životno osiguranje koje uz pokrivanje rizika uključuje i ulaganje u investicijske fondove. Prilikom odabira police uputno je razmotriti svoje financijske ciljeve, dugoročne potrebe, ali i mogućnosti plaćanja premije. Dodatna prednost životnog osiguranja svakako je i ugovaranje široke palete dopunskih pokrića što ovu vrstu osiguranja čini dinamičnim i fleksibilnim proizvodom. Zato se u praksi uz sve police životnog osiguranja najčešće dodatno uzima i osiguranje od različitih nezgoda.

Osim toga, životno osiguranje može poslužiti i kao instrument štednje za treću životnu dob budući da su društva za osiguranje i važan pružatelj štednje za mirovinu. Kada se približavamo umirovljenju i želimo si osigurati stabilniju financijsku budućnost u starosti, upravo kroz policu rentnog osiguranja moguće je akumulirati sredstva koja će nam poslužiti kao kontinuirani izvor primanja nakon prestanka rada – uključujući periodičke jednokratne isplate koje mogu biti mjesečne, kvartalne ili godišnje. U slučaju da korisnik ne doživi isplatu – rentu je moguće i naslijediti. S druge pak strane, štednja kroz police životnih osiguranja može se iskoristiti i u druge svrhe poput podizanja pozajmice od društva za osiguranje, kao jamstvo pri podizanju kredita u banci ili kao alat za ulaganje u sigurne investicijske fondove. Iako su mnogi svjesni važnosti police životnog osiguranja kao faktora zaštite onih koje vole te imaju zdravu i unutarnju potrebu zaštititi sebe i svoje najmilije – manjka individualne odgovornosti, nedovoljna briga za vlastitu budućnost te nedovoljno razvijena svijest o kulturi osiguranja općenito razlozi su zbog kojih građani u Hrvatskoj ugovaraju police životnog osiguranja 7 puta manje u odnosu na prosjek Europske unije.

Sklapanjem ugovora o životnom osiguranju donosi se odgovorna i promišljena odluka koja pruža zaštitu za nepredvidive životne situacije te jamči financijsku sigurnost – kako za osiguranika, tako i za potencijalne buduće korisnike police, uključujući članove obitelji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije