Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča s terena
Povratak na članak

Život nakon Oluje: Banija 
20 godina poslije

Sela su danas potpuno prazna, i u središtu Gline gotovo ni nema života

Komentari 28

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
12:42 03.08.2015.

Gledao sam nedavno ns YT dokumentarac o uništavanju katoličkih crkava za vrijeme istjerivajna i teroriziranjs Hrvata u dalmaciji, nijedna katolička crkva nije ostala , jel' treba išta dalje ?

VL
BH
bijela_hrvatska
12:55 03.08.2015.

Nije nikakva "ban(i)ja", nego je to HRVATSKA BANOVINA,drugovi. I ta HRVATSKA BANOVINA (od "banska zemlja"; a stanovnici njezini su Banovci, ne "banijci") nikad više neće biti (srbo-četnička i komunistička) "ban(i)ja". (Banje imate u Nišu itd.)

VL
Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
12:56 03.08.2015.

Živimo u 2015.godini kad smo se navikli na određene standarde i većini ljudi ne pada na pamet otići živjeti u divljinu. Banovina je divljina i nitko ne brani povratak ali ajmo stati već jednom na loptu. Oni koji se najviše žale kako im netko onemogućava povratak neka prvo odu živjeti s lisicama i divljim svinjama barem 6 mjeseci. Činjenica je da se Hrvatska pretvara u zemlju gradova. E sad nitko mi ne može dokazati kako je u Srbiji bolja situaciji. Zar se gospoda iz SDSS nisu dovoljno namakljala love? Što oni ne odu tamo pa investiraju u gospodarstvo? Jahanje na istoj priči već dvadesetak godina ima smisla samo za one koji žive od toga.

VL
DU
Deleted user
12:44 03.08.2015.

Sociološko učenje govori da su sela "osjetljiva" jer osim škole i crkve, kako glasi izreka, mora imati 3 generacije, gostionicu i vatrogasni dom za zabavni život, barem 1 trgovinu, seoske majstore, jače farmere zbog mehanizacije, one koji su otišli u grad, trbuhom za kruhom, ali se vikendom vraćaj u zavičaj i dr. Čim se narušila ta seoska "idila", nestalo selo učas... Nije to samo tako na Banovini, eno po otocima i Dalmatinskoj zagori pustih sela k o u priči, samo poštar svraća do ono malo starčadi. Zaključno, neovisno o motivu, nakon 20-25 godina vrlo mala vjerojatnost da će se obnoviti neko selo - definitivno kraj tog sela ili zaseoka. Nije lako bilo ostati u Hrvatskoj, ne zbog priča o Jasenovcu i slično nego imate tu faktor susjeda kojima su nanijeli zlo - i sada slijedi seoska ruka osvetnica, generacijama i generacijama.

VL
MR
MrkiMedo
12:45 03.08.2015.

A daj malo zbroji koliko je domicilnih Hrvata u tim krajevima u apsolutnom broju manje nego li prije rata, iako ih je u relativnom omjeru prema Srbima mozda vise? Zato jer su protjerani iz tih krajeva za vrijeme tzv. SAO Krajine i zato sto trenutno svi odlaze u velike gradove i inozemstvo.

VL
RI
Rizlman
16:48 03.08.2015.

U Hrvatskoj ne postoji nikakva "Banija", postoji samo Banovina.

VL
VA
vabriga
22:23 03.08.2015.

Vjerojatno se radi o Banovini u ovom tekstu?

VL
Avatar TvojUjko
TvojUjko
21:28 20.08.2015.

Nije Banija nego Banovina zaboga Večernji..

VL
SL
slovenija
19:25 03.08.2015.

Banija, dvadeset godina poslije najvećeg etničkog čišćenja na ovim prostorima, sa elementima genocida. Jadno i pusto. Još jadnije je što ima mnogih koji to slave. Ti su najjadniji.

VL
BU
budnadusa
11:41 04.08.2015.

http://www.telegraf.rs/vesti/politika/1689007-hrvati-vi-ste-fuj-ubijali-ste-srbe-ruke-su-vam-krvave-do-lakata-pismo-hrvatskog-politicara-o-oluji-zapalilo-je-svet

VL
Avatar nekakav
nekakav
13:08 03.08.2015.

baš čitam, u srbiji našli bogato nalazište zlata, bakra.... u srba svašta se nađe. a kad pogledam ove naše 'hrvatske' krajeve, kordun, baniju ili banovinu, vidim ja kolko je to hrvatsko. naseljeno bosancima, a srbi otišli. domicilni hrvati su rijetkietki ko dijamanti. eto, mislim da je i roma više tamo nego hrvata. zanimljive su ove teorije o lici, kordunu, banovini/baniji, općenito vojnoj krajini. hrvatska nikad do titove sfrj i srh nije upravljala tim područjem. to je oduvijek bila posebna (po)krajina, pod direktnim nadzorom beča, recimo. oni su davali povlastice svima koji su se tamo doseljavali, uz određene obveze (vojska). e sad, nakon oluje srbi otišli, pozvani ili protjerani, svejedno. i eto nam zanimljive statistike. hrvata je tamo i prije rata bilo izuzetno malo. kao i danas. al zato srbima mediji natovarili krimen pljački traktora, krava i konja. kao da ne znamo kolko je krava i konja nakon odlaska srba završilo u hrvatskim klaonicama. i danas se prodaju traktori 'bez papira', i prodaju ih naši ljudi, hrvati. i gle, vidim da je u zadnjih 25 godina jako pao broj konja... taman se to poklopilo s odlaskom jednog dijela stanovništva. pogledajte si službene podatke o popisu stanovništva 81-e i 91-e. usporedite sa 2001. i 2011.-om. i kraj priče.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.