Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon potresa

Žinić: Katastrofu apsolutno treba proglasiti

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/3
03.01.2021.
u 20:29

Imamo 13272 zahtjeva, a pregledano je 3972 objekta. Na terenu imamo oko 250 kamp kućica, a potrebe su daleko veće. Očekujemo da bi ih moglo trebati 1500. Još sigurno 10 dana će to trajati, mi možemo oko 20 do 50 kućica na dan montirati, kaže Žinić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je u nedjelju kako katastrofu apsolutno treba proglasiti.

“Katastrofu apsolutno treba proglasiti, no mehanizam župana dozvoljava samo da možemo proglasiti prirodnu nepogodu temeljem procjena povjerenstava gradova i općina koji su stradali. No, mislim da je ovaj potres mnogo razorniji i da bi se trebala proglasiti katastrofa, ili velika nesreća”, kazao je Žinić za Dnevnik N1.

Rekao je i da će Vlada donijeti odluku o koordinaciji aktivnosti pomoći i sanacije u području oštećenih gradova.

"Bilo bi mi drago da Tomo Medved bude koordinator, kako bi ovaj sustav još bolje funkcionirao. Uz njega će vjerojatno biti župan, te ravnatelj civilne zaštite, kao i njegovi zamjenici”, rekao je Ivo Žinić u Dnevniku N1.

Video - Muškarac poginuo nakon što je pao s krova prilikom obnove kuće koja je oštećena u potresu

 

Dodao je kako je s premijerom Andrejem Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomo Medvedom u komunikaciji.

“Izvještavam ih o svemu s terena, i vjerujem da će do toga doći”, rekao je.

Kontejneri i kamp kućice su najveći problem.

“Imamo 13272 zahtjeva, a pregledano je 3972 objekta. Na terenu imamo oko 250 kamp kućica, a potrebe su daleko veće. Očekujemo da bi ih moglo trebati 1500. Još sigurno 10 dana će to trajati, mi možemo oko 20 do 50 kućica na dan montirati.

Ovo je sedmi dan od potresa i svakim se danom stvari poboljšavaju. Prva je dva, tri dana snaga bila usmjerena na spašavanje. Sada je sustav tako složen da smo odredili mobilne timove koji će s koordinatorima moći brzo informirati o svim potrebama.

Kaosa i nereda nije bilo, gužve jeste. Nekome možda je izgledalo kao da nema sustava, ali to nije tako. Sve žurne službe, vojska, policija, HGSS… svi su uključeni i sve funkcionira”, rekao je Žinić.

Na pitanje gdje je gradonačelnik Gline, koji se ne pojavljuje u medijima, odgovorio je da je u kontaktu njime i da je bio na svim sjednicama Stožera.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar sadmitrebato
sadmitrebato
20:52 03.01.2021.

hdz je napravio kaos sa zakonom o obnovi zagreba jer su rekli da će raditi ojačanje konstrukcije na naš račun baš svima bez obzira na išta da recimo netko ima 20 stanova ili kako je zgrada bila održavana, sada će isto morati ovdje, ako pomnožimo 15 000 zahtjeva puta prosječno pola milje to je već sa 7.5 milijardi, a cifra će biti puno veća još ono što se pokrade x 2 ili x3....

TO
ToTu
21:24 03.01.2021.

Hoće li se javno stavka po stavka troškova objaviti sa iznosima po objektu i radovima . Pošto se tvrdi da se u Gunji jamilo. Obnova iza rata je sad pokazala sliku i priliku? Hoće li se objaviti imena tvrtki i vlasnika koji su radili obnovu na području SM županije kao i omena onih koji su vršili nadzor da vidi hrvatska svoje odličnike.

Avatar AlPoS
AlPoS
21:38 03.01.2021.

Župane brzo bježiš po snimkama potresa, ali sposobnost svakako u tvome slučaju nije bitna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije