Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OVO NAM JE VELIKI IZAZOV'

Zimsko kupanje Opatijskih kukala u hladnom Dunavu

opatijski kukali
Foto: Branimir Bradarić
1/5
04.12.2021.
u 15:53

Zimsko kupanje kukala naišlo je veliki odaziv Vukovaraca koji su s obale gledali njihov ulazak u vodu i plivanje. Ulaskom u vodu Opatijski kukali su prvo pustili vijenac u spomen na stradale koji je dar Grada Opatije

Poslije već uobičajenog zimskog kupanja u moru, kao i više kupanja na jezerima danas je desetak članova Opatijskih kukala po prvi put okupalo se i u Vukovaru u hladnom Dunavu. U vrijeme kupanja u Vukovaru je temperatura zraka iznosila oko 4 stupnja Celzijusa dok je temperatura vode iznosila 6 stupnjeva. Usporedbe radi u isto vrijeme u Opatiji temperatura zraka iznosila je oko 6 C dok je temperatura vode iznosila oko 14 C.

- Ovo nam je bilo prvo zimsko kupanje u Dunavu i nama je to svakako veliki izazov. Željeli smo i na ovaj način obilježiti 30 godina stradanja Vukovara i na svoj način odati počast svim stradalima u Vukovaru, rekao je ispred Opatijskih kukala Mario Sušanj.

Zimsko kupanje kukala naišlo je veliki odaziv Vukovaraca koji su s obale gledali njihov ulazak u vodu i plivanje. Ulaskom u vodu Opatijski kukali su prvo pustili vijenac u spomen na stradale koji je dar Grada Opatije. Potom su malo plivali Dunavom te igrali se s loptom. Bilo je i nekoliko pozdrava okupljenim građanima iz vode. Opatijski kukali bili su odjeveni u kupaće kostime koji su replike starih kupaćih kostima koje su koristili muškarci kada je krajem 19 stoljeća započeo turizam na Opatijskoj rivijeri. Takav kupaći kostim nalazi se i u Muzeju turizma u Opatiji.

- Jako je važno znati kako je ovo jako zdravo za ljudski organizam. Bitno je znati da se prije ulaska u hladnu vodu ne smije konzumirati alkohol i mora se biti oprezan. Sigurnost je na prvom mjestu. Ulaskom u hladnu vodu ljudski organizam ima samoregulaciju pa tako krv s periferije organizma se brzo povlači u unutrašnje organe. Automatski se pojačava metabolizam, rad svih organa, a sve to troši i jako puno kalorija. Naše zimsko kupanje traje 10-20 minuta. Poslije izlaska iz vode jako je važno što prije se obući u toplo i slojevito i konzumirati tople napitke, rekao je Sušanj.

Opatijske kukale pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac koji im je zahvalio na dolasku u ime grada.

- S ovim kupanjem završena je ovogodišnja sezona kupanja na Dunavu. Brojne studije su pokazale kako je ovo zdravo za ljudski organizam i da kupanje u hladnoj vodi donosi brojne benefite. I sam sam razmišljao o zimskom kupanju ali se prvo moram i fizički i psihički pripremiti za to. U svakom slučaju za goste iz Opatije pripremili smo i popratne sadržaje kako bi iz Vukovara ponijeli lijepe uspomene, rekao je Sušac.

U zimskom kupanju u hladnom Dunavu Opatijskim kukalima pridružili su se i Vukovarci Domagoj Soldo i Adrijan Hutz kao i Osječanin Teo Šteter. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije