Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIDOVSKA ZAJEDNICA REAGIRALA

Burna reakcija u Ukrajini: 'Ovo su memoari hrvatskog fašista, ratnog zločinca i masovnog ubojice!'

knjiga Ante Pavelića
Foto: Screenshot
1/6
02.04.2024.
u 13:41

Knjiga je u nekim knjižarama već rasprodana, a u Knjižari E snižena je s prvotnih 487 (11,5 eura) ukrajinskih hrivnji na njih 375 (8,9 eura)

U Ukrajini su u dva toma objavljeni memoari Ante Pavelića nazvani Za dom – spremni. Obje knjige prodaju se u najvećim knjižarama, no reakcija na njih, preciznije na njihovu prezentaciju, izazvala je kritike tamošnjih židovskih organizacija. Eduard Dolinski, od 2008. izvršni direktor ukrajinskog Židovskog odbora, ističe kako su knjige "reducirane", izvan konteksta te kako ih vidi kao pokušaj umanjivanja te pranja lica vođe ustaškog pokreta jer ni u njima, ali ni u bilješkama uz njih, nema ni jedne jedine riječi o zločinima koji su počinjeni od ustaškog režima.

– Najveći lanac knjižara u Ukrajini Knjižara E i niz drugih prodaju memoare hrvatskog fašista, ratnog zločinca i masovnog ubojice Ante Pavelića. Pavelić je bio na čelu marionetske vlade Hrvatske, saveznice nacističke Njemačke 1941.-1945., krvnik Židova, Srba i Roma. Organizator je masovnog ubojstva više od 30 tisuća hrvatskih Židova, većina njih stradala je u koncentracijskom logoru Jasenovac. Osim toga, Pavelić i njegovi suradnici pobili su nekoliko stotina tisuća Srba i desetke tisuća Roma. Ali u anotaciji memoara nacističkog krvnika "Za dom – spremni" toga nema, kao ni u samoj knjizi. Knjižara E (najveća online i fizička knjižara u Ukrajini) zapravo se bavi zataškavanjem nacističkih zločina i negiranjem holokausta prodajom hrvatske inačice knjige Mein Kampf  Adolfa Hitlera – kaže Dolinski.

VEZANI ČLANCI: 

Knjiga je, inače, u nekim knjižarama već rasprodana, a u Knjižari E snižena je s prvotnih 487 (11,5 eura) ukrajinskih hrivnji na njih 375 (8,9 eura). Izdana je u nakladi za vojnu literaturu nazvanoj "Propala pisma", a uz nju, tu su i knjige poljskog državnika s početka prošlog stoljeća Józefa Piłsudskog, vojnika Američkog građanskog rata Josepha Plumba Martina te Napoleona Augustusa Jenningsa, pripadnika Teksaških rendžera, o iskustvu čuvanja američko-meksičke granice u drugoj polovici 19. stoljeća.
Izdavač o knjizi kaže kako se u njoj govori "kako je nakon likvidacije Jugoslavije nastala Hrvatska pod vodstvom kralja, iako je zapravo novonastalom državom upravljao autor ovih memoara Ante Pavelić".

"Knjiga opisuje složenu i krvavu povijest borbe Hrvata za vlastitu neovisnost. Pokušali su ih spojiti s ostalim narodima Jugoslavije u jednu cjelinu. Srbi i Talijani tražili su svoje teritorije. I upravo u toj opasnoj situaciji pojavio se ustaški pokret, nacionalisti koji su spremni s oružjem u rukama braniti svoju zemlju i svoj identitet. U drugom tomu se opisuje nastanak Hrvatske u 20. stoljeću te težak i krvav put do njezine neovisnosti. Hrvati i hrvatski identitet već su dugo u ugroženoj poziciji. Talijani i Srbi polagali su pravo na teritorij, pokušavali su ih proglasiti Mađarima. Stanje stalne nacionalne ugroženosti iznjedrilo je pokret nacionalista, ustaša, čiji je vođa i autor ove knjige", kažu izdavači o knjizi.

GALERIJA Zmajevi zubi u Ukrajini postavljeni kako bi spriječili prodor Rusa

knjiga Ante Pavelića
1/18
Ključne riječi

Komentara 76

BI
billynik
16:04 02.04.2024.

Što toj židovskoj organizaciji ne smeta Bandera ali smeta tamo neki Pavelic od prije 80 godina. Biće da su to Hrvatska posla sudeći po napuhanom broju žrtava.

AN
AntePortas9
15:31 02.04.2024.

Bitno je da je Broz među 10 najvećih zločinaca na svijetu. Među njegovim žrtvama je daleko najviše Hrvata.

JE
Jegermeister
14:31 02.04.2024.

Podsjetimo se genocida koji se zadnjih par mjeseci odvija nad Palestincima i to upravo od strane nacističkih Židova. Tisuće ubijenih ljudi bi svijet trebao zanemariti i zaboraviti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije