Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Židovska zajednica Bet Israel zaprimila dojavu o bombi

27.01.2009.
u 21:15

Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj večeras je prigodnim programom obilježila Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u kojem je tijekom 12 godina nacističkoga progona smrtno stradalo između 5,5 i šest milijuna Židova.

Holokaust se događao i u Hrvatskoj, a u njegovu provođenju sudjelovali su, na žalost, i pripadnici hrvatskog naroda, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Narod nije kriv, ali se povijesne činjenice ne smiju zaboravljati", istaknuo je Mesić, dodavši da još ima "političkih nakaza" koje tvrde da holokausta nije bilo.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor drži da se svaki narod mora suočiti sa svojom prošlošću ma kakva ona bila. Svjesni smo da je Židovima nanesena nepravda u radzbolju NDH, dodala je.

Naglasila je da se Dan holokausta obiježava kako se zlo ne bi zaboravilo i ponovilo, što je nužno i zbog žrtava, i zbog mladih koje treba naučiti o onome što se događalo.

Sveučilišni profesor Žarko Puhovski ocijenio je da se holokaust obilježava na krivi datum, na dan kada je prije 63 godine oslobođen Auschwitz, kao da se tek tada saznalo o zločinima. Time se "daje potvrda onima koji se pravdaju da nisu ništa znali", dodao je.

Puhovski drži da se to zlo moglo prepoznati i puno prije jer, podsjetio je, Hitler je u svojoj knjizi precizno najavio što će napraviti te ispunio ono što je u njoj obećao.

Hrvatska je izašla iz razdoblja od prije desetak godina kada se pokušavalo dokazati da je u Jasenovcu stradalo manje ljudi nego što uistinu jest, no još ima onih koji niječu da se holokaust dogodio, i to ne samo među neobrazovanim huliganima na stadionima, rekao je.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ne podsjeća samo na patnje, već i na herojstvo žrtava koji su u njemu stradali, istaknuo je predsjednik Bet Israela Ivo Goldstein.

Iako nije bilo predviđeno, riječ je uzeo Slavko Goldstein, naglasivši da, zbog anonimne prijetnje bombom zbog koje je danas morao biti prekinut posjet učenika prostorima Bet Israela, prijetećeg pisma koje je primio predsjednik te zajednice te izjave Vedrane Rudan na Novoj TV kako bi Židovi trebali postati ljudi, želi demantirati vlastite izjave koje je davao u proteklih desetak godina o tome da antisemitizam u Hrvatskoj zamire.

Uz glazbeni i scenski program, molitvu i projekciju dokumentarng filma, večeras je otvorena i izložba fotografija "Lea Deutsch" o djevojčici koja je između dva rata u Zagrebu bila glumačka zvijezda, a umrla je u vagonu na putu u nacistički logor Auschwitz.

Na obilježavanju Dana holokausta bili su još zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i potpredsjednica Hrvatskog sabora Željka Antunović.

(Hina) xagrb yln

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije