Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Helle Thorning-Schmidt

Hrvatska želi da danska premijerka postane nova predsjednica Europskog vijeća

danska
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.07.2014.
u 19:29

– Moramo raspraviti i odlučili smo da se sve države članice moraju suglasiti i zbog toga trebamo još dodatnog vremena da postignemo konačno rješenje – rekla je Thorning-Schmidt

Hrvatska želi da danska premijerka Helle Thorning-Schmidt postane nova predsjednica Europskog vijeća, otkrio je premijer Zoran Milanović na ulasku na izvanredni summit EU u Bruxellesu.

– Nakon što je mjesto predsjednika Europske komisije pripalo pučanima kao tijesnim pobjednicima europskih izbora, smatram da bi ova druga dužnost predsjednika Europskog vijeća trebala pripasti lijevoj grupaciji socijalista i demokrata. S obzirom na to da se spominjala jedna kandidatkinja iz te grupacije i iz zemlje koja nije članica eurozone, mislim da je to osoba koja je u stanju raditi taj posao – rekao je Milanović i na dodatno pitanje misli li na dansku premijersku odgovorio: – Da, da…

Sama premijerka Helle Thorning-Schmidt na ulasku na summit odgovorila je na pitanje dopisnika Večernjeg lista očekuje li da će s ovog summita izići kao nova predsjednica Europskog vijeća. Kao i u ranijim izjavama danskim novinarima, pokušala je umanjiti očekivanja od njezine potencijalne kandidature i rekla da u ovom trenutku ona i nije kandidatkinja.

– Nisam kandidatkinja i nemam tome što dodati. Izgledno je i da večeras uopće nećemo naći konačno rješenje. Moramo raspraviti i odlučili smo da se sve države članice moraju suglasiti i zbog toga trebamo još vremena da postignemo konačno rješenje – rekla je Thorning-Schmidt.

Iako je proteklih tjedana spominjana kao vrlo izgledna kandidatkinja za tu dužnost, danska premijerka Helle Thorning-Schmidt osjetila je da njezine šanse mogu potonuti na valu činjenice da Danska nije članica eurozone. Francuska ne želi da Unijom u trenucima spašavanja eura kao valute upravlja liderica iz zemlje koja nikada neće uvesti euro.

Danski komentatori smatraju da su sve izjave Helle Thorning-Schmidt namjerno intonirane kao da ona nije u utrci za europsku dužnost kako kasnije, u slučaju poraza, ne bi u svojoj javnosti izgledala kao gubitnica.

Lideri 28 država EU okupili su se večeras na izvanrednom summitu kako bi, nakon što je Jean-Claude Juncker službeno izabran za novog predsjednika Europske komisije, odabrali druge vodeće dužnosnike institucija EU u sljedećih pet godina, no početak summita pomaknut je sa 18 na 20 sati jer traju žestoke zakulisne borbe ne samo oko mjesta predsjednice Europskog vijeća, nego i oko talijanske inicijative da se trenutačna ministrica vanjskih poslova Italije Federica Mogherini izabere za novu visoku predstavnicu EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Poljska, Latvija, Litva i Estonija usprotivile su se tom imenovanju jer smatraju da su i Mogherini osobno i Italija kao država previše popustljivi prema Rusiji tijekom ukrajinske krize. Njezino imenovanje za "europsku ministricu vanjskih poslova" poslalo bi pogrešnu poruku Moskvi u vrlo osjetljivom trenutku, smatraju protivnici talijanskog prijedloga, no premijer Matteo Renzi stigao je u Bruxelles odlučan da se bori za svoj prijedlog, pa čak i po cijenu provociranja glasovanja. Za izbor je potrebna trostruka većina, koja obuhvaća i većinu glasova unutar Europskog vijeća, i većinu država EU, a pokriva i većinu stanovnika EU.

Druga ozbiljna kandidatkinja za mjesto visoke povjerenice EU za vanjsku politiku u trenutku zaključenja ovog izdanja bila je Kristalina Georgijeva, Bugarka koja je dosad bila europska povjerenica za humanitarna pitanja.

Na dnevnom redu večerašnjeg summita bila je i rasprava o Ukrajini, a nacrt zaključaka pripremljen uoči početka sastanka odavao je da EU ide u smjeru nametanja novih sankcija Rusiji. Nacrt je predviđao sankcije u obliku prekidanja financiranja svih investicija u Rusiji koje se financiraju novcem Europske investicijske banke i drugih institucija u kojima države EU imaju vodeću ulogu, a to su EBRD, a možda čak i Svjetska banka.

>> Jean-Claude Juncker izabran za novog predsjednika Europske komisije

Komentara 13

BO
boris
20:23 16.07.2014.

kako to Hrvatska želi? Tko je za tu damu uopće čuo? Možda je Milanović Hrvatska...

Avatar plimni_val
plimni_val
20:36 16.07.2014.

Tko je ta "Hrvatska" koja to želi? Ja sam Hrvatska također i o tim željama ne znam ništa. I svi vi ste Hrvatska. Dakle, to ne želi Hrvatska već neka manja ili veća grupa ili pojedinac koji si daje za pravo sebe postavljati iznad naroda i svoju volju proglašavati voljom Hrvatske. Gospođi iz Danske čast, ovo nije o njoj već o odnosima u Hrvatskoj.

QW
qwas33333
20:22 16.07.2014.

a zašto hrvatska to želi? evo ja recimo nikog još nisam sreo da je rekao želim da danska premijerka postane nova predsjednica europskog vijeća. jestel vi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije