Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Portret

Željko želi samo da mu sin Matija nastupi na olimpijskim igrama

'Zagorje, Gornja Stubica, Željko Lukina 20 godina igrao je nogomet, a već 15 se bavi atletikom i triatlonom, te organizacijom posjećenih sportskih priredbi, snimio: Mladen Kukas'
''
16.09.2010.
u 18:35

Željko Lukina bio je prvi Hrvat koji je ostvario kvalifikacijsku normu za Svjetski kup u duatlonu.

Ime Željka Lukine neizostavno je kada se govori o gornjostubičkom sportu. Bivši nogometaš posljednje desetljeće i pol je atletičar, a nadasve vrhunski organizator.

Rezultati i priredbe

Pod njegovim okriljem gornjostubički atletičari i triatlonci ostvaruju rezultate i pronose ime Gornje Stubice i svoga kluba Rudolfa Perešina diljem Lijepe Naše, ali i šire. Pod njegovim rukovođenjem u Gornjoj Stubici organiziraju se vrhunske priredbe, na koje rado dolaze sportaši iz cijele zemlje, ali i susjednih država. Dobitnik je brojnih priznanja, a vrhunac je Red hrvatskog pletera, kojim ga je kao sportaša i djelatnika odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić 2005. godine.

– Karijeru sam započeo kao petnaestogodišnjak u nogometu. Kako naš gornjostubički "Matija Gubec" nije imao juniorsku ekipu, igrao sam u susjednom donjostubičkom "Borcu". No, ubrzo je formirana juniorska momčad i u "Matiji Gupcu" pa sam se vratio u rodnu sredinu – prisjeća se svojih nogometnih početaka Željko Lukina. Za Puntare je igrao do kraja karijere, gotovo 20 godina, i uvijek je bio standardni član prve momčadi.

Nakon nogometne karijere postaje trener gornjostubičkih juniora, no ubrzo iz zdravstvenih razloga napušta nogomet, počinje trčati, upoznaje se s Mladenom Bubankom iz Donje Stubice, jednim od najboljih trkača u zemlji, i tako počinje trkačku karijeru, koju proširuje na duatlon, te postaje jedan od najboljih duatlonaca u zemlji.

– Uz ostale rezultate, posebno me raduje ostvarenje kvalifikacijske norme za Svjetsko prvenstvu u duatlonu, tzv. Power man, 1997. godine na Svjetskom kupu u Austriji, čime sam postao prvi Hrvat kojemu je to prošlo za rukom – kaže Lukina. Na tom Svjetskom prvenstvu nastupio je još dva puta. Istrčao je i brojne maratone, među njima i najpoznatiji svjetski maraton u New Yorku, 1997. godine.

Čelični čovjek

Godine 2000. stekao je naziv "čeličnog čovjeka" jer je uspio završiti najtežu disciplinu u triatlonu, tzv. Ironman, u austrijskom gradu Klagenfurtu. Ta se utrka sastoji od 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom i još 42 kilometra trčanja. No, uz trčanje, vožnju bicikla i plivanje, Lukina je razmišljao o širenju toga sporta, pa je glavni inicijator osnivanja Triatlon, a kasnije i Atletskog kluba u Gornjoj Stubici 1999. godine. Oba nose ime gornjostubičkog heroja domovinskog rata Rudolfa Perešina.

– Bila mi je želja okupiti što više mladih i drago mi je kada vidim danas kako oba kluba imaju više od 60 članova i rezultate koji nas svrstavaju uz bok razvijenim sredinama, poput Zagreba, Splita, Osijeka i drugih – kaže Željko.

Posebna su priča njegove organizacijske vrline, zbog kojih su utrke koje organizira jedne od posjećenijih u zemlji. Iznimno se ponosi time što je u svome rodnom selu Modrovcu uspio organizirati brdsku utrku za koju živi cijelo mjesto. Posvećena je njegovu prerano preminulom bratiću Marijanu, a ima izgleda postati i državno prvenstvo.

Velike nade polaže i u sina Matiju, koji je jedan od najboljih triatlonaca u zemlji, te se nada da će se obojici ispuniti velika želja da Matija nastupi na jednoj od idućih dviju ljetnih olimpijskih igara. Do tada će se ovaj 52-godišnjak i dalje aktivno baviti sportom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije