Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
online prijevara

Želio zaraditi na kriptovalutama pa ostao bez 29.000 eura

Kriptovaluta Bitcoin
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
22.11.2023.
u 11:31

Preko jedne od mnogobrojnih internetskih stranica koje nude usluge ulaganja u kriptovalute stupio je u kontakt s nepoznatom osobom

Policijska postaja Prelog zaprimila je prijavu 46-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare na njegovu štetu.
Iz prijave proizlazi da je početkom veljače ove godine putem jedne od mnogobrojnih internetskih stranica koje nude usluge ulaganja u kriptovalute stupio u kontakt s nepoznatom osobom, na čiji je prijedlog i nagovor u više navrata kupio kriptovalute u ukupnom iznosu od 25.000 eura.

- Pošto je putem kriptoplatforme na kojoj je deponirao kupljenu kriptovalutu, uvidio kako mu se dobit višestruko povećala, zatražio je njenu isplatu. Odmah potom primio je poruku da mora platiti porez u iznosu od 18.750 eura u kriptovalutama. Nakon što je skupio dio zatraženog novčanog iznosa, uplatio ga je putem kriptoplatforme na zatraženi račun, ali je i nakon te uplate primio novu poruku da mora uplatiti još 5000 eura, kao dodatni depozit. U tom trenutku je shvatio kako je  prevaren jer nikako ne može isplatiti svoj novac te je događaj odlučio prijaviti policiji. Oštećeni je ukupnu materijalnu štetu procijenio je na 29.000 eura - kažu u Policijskoj upravi međimurskoj. Upozoravaju da je ta vrsta računalnih prijevara posljednjih je godina sve učestalija.

- Kod ponuda vezanih za kriptovalute važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada. Osim lažnih stranica, koje djeluju uvjerljivo i legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se  žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni. Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara  iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske - ističu.

Iznimno je važno, dodaju u policiji, da se tijekom komunikacije ne dostavljaju povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao i drugi podaci vezani za autorizaciju bankovnih transakcija.

- Građanima, koji se odluče ulagati u kriptovalute, savjetujemo da se prije ulaganja dobro informiraju i zatraže nepristran financijski savjet stručne osobe te svakako da budu oprezni i sumnjičavi kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit. U slučaju bilo kakve sumnje na prijevaru potrebno je događaj prijaviti policiji - savjetuju.

VIDEO Zadar u kolapsu: Ulice poplavljene, auti zapeli u vodi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije