Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET SAD-U

Sastali se američki i ukrajinski predsjednik: Zelenski poklonio Bidenu medalju vojnika iz Bahmuta

U.S. President Biden welcomes Ukraine's President Zelenskiy at the White House in Washington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/11
21.12.2022.
u 21:26

Na početku susreta u Bijeloj kući, pred kamerama, Biden je potvrdio da Sjedinjene Američke Države šalju Ukrajini prvi Patriot, vrlo napredni sustav protuzračne i proturaketne obrane.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je večeras po srednjoeuropskom vremenu u Washington, gdje ga je u Bijeloj kući primio američki predsjednik Joe Biden, a nakon toga planirano je obraćanje ratnog predsjednika zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa.  Na početku susreta u Bijeloj kući, pred kamerama, Biden je potvrdio da Sjedinjene Američke Države šalju Ukrajini prvi Patriot, vrlo napredni sustav protuzračne i proturaketne obrane. Osudio je brutalni rat koji Putin vodi protiv Ukrajine, rekao kako ruski predsjednik “pokušava koristiti zimu kao oružje, ali ukrajinski narod nastavlja inspirirati cijeli svijet, ne samo Ameriku, svojom hrabrošću i otpornošću”. 

Predsjednik Zelenski zahvalio se i predsjedniku Bidenu osobno na njegovom vodstvu, i američkim građanima, i dvostranačkoj podršci u Kongresu, a potom je Bidenu predao odlikovanje koje je dobio jedan ukrajinski vojnik, kapetan tima koji upravlja jednim od raketnih sustava HIMARS. Riječ je o naoružanju koje je Amerika ranije poslala Ukrajini i koje je promijenilo tijek ruske agresije, omogućivši Ukrajincima oslobađanje dijela okupiranih teritorija. Zelenski je objasnio da mu je taj kapetan dan ranije, na liniji fronte u gradu Bahmutu u Donbasu, dao to svoje odlikovanje sa zadatkom da ga preda američkom predsjedniku u znak zahvalnosti na darovanom HIMARS-u, ali i ukupnoj pomoći Amerike ukrajinskim braniteljima. 

Posjet Washingtonu prvo je putovanje ukrajinskog predsjednika izvan Ukrajine od početka ruske invazije 24. veljače. Zelenski je najprije doputovao vlakom do Poljske, odakle je letio američkim zrakoplovom. U Washingtonu bi se trebao zadržati svega “nekoliko sati”, rečeno je u Bijeloj kući uoči početka posjeta.

- Posjet će naglasiti postojanu američku predanost pružanju podrške Ukrajini koliko god je to potrebno, kroz ekonomsku, humanitarnu i vojnu pomoć - rekla je Karine Jean-Pierre, glasnogovornica Bijele kuće, podsjetivši da posjet Zelenskog Washingtonu dolazi nakon 300 dana otvorene ruske agresije na Ukrajinu. 

Američki Kongres raspravlja o odobrenju za dodatnih 50 milijardi dolara vrijedne pomoći Ukrajini, što ukupan iznos američke pomoći toj zemlji žrtvi ruske agresije podiže na 100 milijardi dolara. 

- Očekujte mnoge zaslužene ovacije kad se Zelenski večeras obrati Kongresu. Ne bi on išao na ovaj put da podrška SAD-a ne opada, dok Rusi bombardiraju gradove i uništavaju energetske izvore. Ovo je “sales pitch” (trgovačka prezentacija, op.a.) Kongresu i javnosti. Ostanimo uz Ukrajinu - komentirala je na Twitteru bivša glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. 

Obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje sustavom Patriot trajat će mjesecima, ali sama najava i američka odluka o slanju Patriota državi u ratu koja nije članica NATO-a predstavlja još jednu prekretnicu. I poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji se možda nadao da će SAD nakon izbora u sredini mandata predsjednika Bidena promijeniti ili oslabiti potporu Ukrajini, a koji bi sada trebao poruku ovog posjeta Zelenskog SAD-u shvatiti kao potvrdu da Washington neće prestati pomagati Kijevu u obrani od ruskih agresora, tvrde neimenovani dužnosnici Bijele kuće koji su brifirali američke novinare uoči početka službenog posjeta. Dio te potpore je aktivan rad američke diplomacije s ostalim saveznicima i partnerima diljem svijeta na mobiliziranju svih vrsta podrške Ukrajini, protiv agresivne Rusije. 

Neimenovani američki dužnosnik, koji je brifirao novinare uoči početka posjeta, rekao je da Biden ne namjerava iskoristiti ovaj susret za bilo kakvu poruku koja gura Zelenskog prema diplomatskom rješenju sukoba. 

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, smatra da ništa dobroga ne može proizaći iz posjeta Zelenskog Washingtonu. 

- Nastavlja se isporuka oružja i širi se raspon isporučenog oružja. Sve to, naravno, dovodi do zaoštravanja sukoba. To ne sluti na dobro za Ukrajinu - rekao je Peskov, citiran prema Reutersu, na jučerašnjem telekonferencijskom brifingu za novinare akreditirane pri Kremlju.  

>> VIDEO Papa otvoreno kritizirao Rusiju: 'Previše smo vidjeli krvi i nasilja, Ukrajina je uvučena u okrutan i besmislen rat'

Komentara 98

HU
Huxug
19:13 21.12.2022.

Putinofili na aparatima. a prije 10 mjeseci najavljivali pad Kijeva za tri dana, očekivali da će se Zelenski predati kao njihov voljeni Milošević 1999.

Avatar AyyLmao
AyyLmao
19:14 21.12.2022.

Poraz Putina je ujedno poraz "srpskog sveta" na Balkanu. Zato su istočni susjedi toliko aktivni s ruskom propagandom na hrvatskim portalima.

DU
Deleted user
18:53 21.12.2022.

Zelenxki je strgao putina i njegov narod da ce im se dimiti slijedecih 100 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije