Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene zakona

Zdravstveno žrtvama silovanja u ratu i istospolnim partnerima

Dario Nakić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
15.04.2016.
u 07:00

Zbog najavljenih reformi u zdravstvu izmijenjena su dva zakona, donošenje izmjena Ministarstvo zdravlja traži po hitnom postupku

Ministarstvo zdravlja objavilo je izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima se uvodi naplata hitne pomoći u bolnici za nehitne slučajeve, povećanje maksimalne participacije po računu s 2000 na 3000 kuna za one koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje i obveza dežurstva za liječnike u koncesiji.

Bolnička hitna koštat će, podsjetimo, 150 kuna kada pacijent tamo dođe na vlastiti zahtjev, odnosno bez uputnice, i kada njegovo stanje nije hitno. Polovica iznosa bit će refundirana ako tijekom obrade primi neku pareneteralnu terapiju. Promjene najavljene uime smanjenja zdravstvenog duga od 2,5 milijardi kuna dobile su sad i zakonsku podlogu, a predlaže se njihovo donošenje po hitnom postupku. Dio izmjena odnosi se i na usklađivanje sa Zakonom o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu kojima se priznaje pravo na obvezno zdravstveno osiguranje po toj osnovi. 

Zakonske izmjene usklađene su i sa Zakonom o životnom partnerstvu kojima se pravo na obvezno zdravstveno osiguranje u istospolnim zajednicama izjednačava tom pravu u bračnim zajednicama.

>> Minimum kvalitete znanstvenih projekata ne možemo održati bez većeg ulaganja države

Komentara 8

Avatar slamačak
slamačak
09:50 15.04.2016.

Da mi je samo znati tko upravlja ovim odvratnim likom?!? Ne vjerujem da je u stanju sam smisliti toliko gadosti o tako kratko vrijeme! Ili-kad ga bolje pogledam, možda ipak je...

CR
CROLINDA
08:55 15.04.2016.

da vidimo - ako se dakle ispostavi da si opravdano došao na hitnu neće ti vratiti sve novce nego samo pola pa to interpretiraju hvaleći se da su ti vratili kao da su ti maltene poklonili tvojih 75 kuna a a to što su ti bez opravdanja oduzeli pola iznosa koji ti neće vratiti to jest 75 kuna to nikome ništa - e to je smisao za moral pravdu pravo i pravicu trgovinu i interpretaciju nema šta -stvarno divota

DO
doktorica
10:36 15.04.2016.

katastrofa!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije