Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOV UDAR NA STANDARD

Zbog Vladine uredbe voda poskupljuje od 20 do 100 posto

\'karlovac voda....180707 casa, voda, pipa. snimila kristina stedul-fabac\'
Arhivska fotografija
20.01.2011.
u 17:25

Računi za vodu morat će sadržavati fiksni dio, odnosno paušal kao što to već imaju HT ili HEP

Iako bi, prema nekim najavama, voda do početka travnja mogla poskupjeti od 20 do 100 posto, većina vodovodnih poduzeća još uvijek je u izračunima hoće li i koliko do tog roka povećati cijene stupanjem na snagu uredbe o formiranju cijena vodnih usluga u skladu sa Zakonom o vodama i Zakonom o financiranju vodnog gospodarstva. No, s najavama novih poskupljenja plina, struje, mlijeka, ulja..., a sada i vode, nije teško zamisliti da će to samo ubrzati lavinu cijena koja će se, tvrde analitičari, u ovoj godini teško zaustaviti.

Varijabilni i fiksni dio
U skladu sa smjernicama EU, vodovodnim se poduzećima, naime, nalaže odvajanje od ostalih komunalnih djelatnosti koje obavljaju, poput uređenja zelenih površina, skupljanja otpada, građevinskih radova... – kojima su dosad čak i kompenzirali gubitke u vodovodnoj branši – ali i uvođenje novog, fiksnog dijela u računima za vodu, odnosno paušala kakve imaju u HT-u ili HEP-u. Nove bi cijene tako u najvećem postotku mogli osjetiti oni koji troše malo vode, a posebice vikendaši, koji će sada fiksni dio cijene za vodne usluge, koji ne ovise o visini potrošnje, plaćati i onih mjeseci kad ih uopće nema u vikendici plus, kao i dosad, potrošene kubike u vrijeme boravka.

– Bit cijele priče je da cijena usluge vodoopskrbe mora u potpunosti pokrivati troškove te komunalne usluge i njezina održivog razvoja. Vjerujem da je priča i krenula od lobija koji na moru imaju vikendice, a ne računaju da im se, i kad ih nema, tamo mora osigurati voda, održavati cjevovod, priključci i vodomjeri, osigurati ih od kvarova i kad se ne koriste... – nabraja Ljubomir Novoselić, direktor osječkog Vodovoda. Tvrdi da u tvrtki još uvijek rade simulacije kako Osječani ne bi osjetili nov način formiranja cijena. To više što su one već korigirane prije godinu i pol, pa i gradonačelnik Krešimir Bubalo samouvjereno izjavljuje da neće biti poskupljenja komunalija u tom gradu s najjeftinijom potrošačkom košaricom u državi.

– Koristili ili ne koristili vodu, njihov je problem. Mi smo im osigurali najveće kapacitete cijele godine i doveli vodu, što znači da je trošak nastao i da ga treba platiti – kaže o pitanju vikendaša i Željko Mažar iz Vodovoda i kanalizacije Rijeka, inače i zamjenik predsjednika Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije, koja se jučer oglasila priopćenjem.

Objašnjavaju kako, kao i do sada, odluku o cijenama vode, koja je visokokvarljiva namirnica i zahtijeva visoke troškove održavanja sustava, donose komunalna društva uz prethodnu suglasnost gradonačelnika ili općinskih načelnika, dakle vlasnika. No, samom primjenom uredbe od travnja ne mora nužno doći do poskupljenja, odnosno pojeftinjenja usluge.

Gradovi još kalkuliraju

Ipak, većina tvrtki u vodoopskrbi i odvodnji jučer se slagala s tumačenjima da će cijene vode porasti, to više što će ubuduće svoje budžete morati puniti samostalno. Predsjednica Vijeća za vodne usluge Elizabeta Kos kazala je da su do jučer zaprimili 50-ak predmeta, od čega se 24 odnose na odluke o cijeni vodne usluge, naknadi za razvoj te za priključenje koje su donesene nakon stupanja na snagu Zakona o vodama. Ostatak predmeta prigovori su pak na zakonitost odluka o cijeni vodnih usluga prije Zakona o vodama. Gradonačelnik Željko Sabo kaže da Vukovarci zasad nemaju razloga za brigu o poskupljenju vode. Niti ima namjeru podizati cijene, niti je dobio kakav upit u vezi s tim, tvrdi. U Požegi, Zagrebu, Međimurju... pak još, kažu, kalkuliraju.

Surađivali: M. Flego/VLM, K. Jošt/VLM, D. Prerad/VLM, F. Šarić, S. Bičak/VLM, E. Čuljat/VLM

Komentara 59

Avatar bakunjin
bakunjin
18:40 20.01.2011.

odvojiti vodovodna poduzeća od ostalih komunalnih kako bi stvorili uvjete za njihovu privatizaciju. .ebli majku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MI
mikesh
19:56 20.01.2011.

pa onda bi morali plaćati paušal i taxistima, HŽ ........ jer svi oni moraju održavati sistem da bi ga mi po potrebi mogli koristiti

SI
sikert
09:01 21.01.2011.

Dobijete račun za vodu a u njemu piše: -potrošak vode -odvodnja -zaštita voda -razvoj vodne mreže -razvoj voda. A kada trebate priključak u ulici morate platiti i cijelu mrežu i priključak. Baš pošteno od Vlade da dozvoli ova poskupljenja kaoo da i namet što ga uzima HT i HEP nije van svake logike. Zašto na računu za gorivo ne piše da je cijena 3,5 KnN a ostalo onda navedeni porezi i davana za ceste i razne gluposti. HEP posebno iskazuje nekakav paušal od 20 KN i još za obnovljive izvore el. Energije 0,02% a građani plaćaju razliku što se Bosancima u Mostaru prodaje struja ispod cijene. Cijena proizvoda mora biti fiksna , koja sadrži sva potrebna davanja državi, poreze im ostalo, a sve drugo prikazivati n toj cijeni je i bezobrazno i tretira se kao legalizirana pljačka naroda jer obnovljivi izvori t.j. njihovi vlasnici prodaju struju HEP-u po znatno skupljoj cijeni. PITAM SE KAD ĆE PRESTATI PlJAČKA OVOG NARODA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije