Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSUDNE STRANPUTICE

Zbog varanja na PDV-u još 2013. osuđen na godinu zatvora. No kaznu nije odslužio zbog - zastare

Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
21.11.2023.
u 10:25

Više osoba bilo je prvo osumnjičeno, a onda i optužno da su varajući na PDV-u državu oštetili za oko osam milijuna kuna. Tužiteljstvo je kao mozak te operacije označio Danijela Mrvelja (46) koji je u studenom 2012. zbog optužbi koje su mu se stavljale na teret osuđen na  godinu dana zatvora. No, 2019. je za izvršenje kazne zatvora nastupila zastara, pa je u listopadu 2023. zagrebački Županijski sud  odlučio obustaviti postupak izvršenja

Kada je ta afera pokrenuta, prije nekih 20 i više godina, naravno bila je - velika. Zbog nje je čak došlo i do popriličnog sukoba između policije i tužiteljstva, oko toga kako bi se spomenuta istraga trebala voditi. Više osoba bilo je prvo osumnjičeno, a onda i optužno da su varajući na PDV-u državu oštetili za oko osam milijuna kuna. Tužiteljstvo je kao mozak te operacije označio Danijela Mrvelja (46) koji je nakon pustih pravosudnih peripetija u studenom 2012. zbog optužbi koje su mu se stavljale na teret osuđen na  godinu dana zatvora.

Ta je presuda postala pravomoćna u svibnju 2013. No na odsluženje kazne nikada nije otišao. Zašto? Jer je 2019. za izvršenje kazne zatvora nastupila zastara, pa je u listopadu 2023. zagrebački Županijski sud  odlučio obustaviti postupak izvršenja Mrveljove. A zanimljivo je i kako je do toga došlo. Mrvelj ima prebivalište u BiH, pa je svojevremeno  podnio zahtjev  da kaznu odsluži u BiH. No to je tražio tek u siječnju 2018. iako je presudu, prema navodima njegovog odvjetnika,  zaprimio 18. travnja 2013. Na nju se nije žalio ni Mrvelj ni tužiteljstvo, pa je ona postala pravomoćna 4. svibnja 2014.

VEZANI ČLANCI:

A od svibnja 2013. iz nekog razloga Mrvelj nije poslan na izdržavanje kazne. Valjda se poziv da se javi na izdržavanje kazne izgubio negdje u bespućima hrvatskog pravosuđa. A onda  u veljači 2018. presudu  uz nalog za izvršenje kazne zaprima Županijski sud u Zagrebu. Uz popratni dopis Županijskog suda u Velikoj Gorici iz siječnja 2018. u kojem se navodi da oni nisu nadležni za provođenje te presude, jer Mrvelj ima prebivalište u BiH.  I tako dođe lipanj 2019., kada je Mrveljov odvjetnik upozorio sud da je od pravomoćne presude prošlo šest godina te da je za izvršenje kazne nastupila - zastara u svibnju 2019.

Pa je stoga izvršenje te kazne zatvora, sud, po slovu zakona, službeno obustavio u listopadu 2023. Mrvelj je inače rođen u Zagrebu, no očito se tijekom života odselio u BiH. Osim što je  zbog malverzacija s PDV-om počinjenih  2001. i 2002. bio osuđen na godinu dana zatvora, morao je vratiti i 2,8 milijuna kuna. Je li taj novac vratio nije poznato. No malo vjerojatno, s obzirom na to da mu je zatvorska kazna otišla u zastaru... Kada mu je presuda 2012. izrečena, s njim je što na uvjetne što na zatvorske kazne bilo osuđeno još pet osoba.

Četvorici je bila  izrečena i zabrana obavljanja dužnosti direktora u trajanju od jedne do četiri godine, a morali su platiti i troškove vještačenja. Optužbi su tada bila oslobođenja dva okrivljenika. Kada je afera PDV otkrivena, optuženici su se teretili da su se udružili radi počinjenja djela. Optužnica je podignuta 2004., suđenje je počelo godinu kasnije, a 2006. otpala je optužba za zločinačko udruživanje. Tim predmetom su se bavila i tri različita sudska vijeća, a  kroz godine se mijenjao i činjenični opis.

VIDEO Objavili zastrašujuću snimku otmice broda u Crvenom moru

Ključne riječi

Komentara 1

TA
takoje
12:22 21.11.2023.

ima svoje ljude...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije