Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PTSP I ORUŽJE Franjo Turiu0107 mora na sud jer nema oružani list za samokres koji je vratio

Zbog Šuška na sud: Na poziv ministrice Kosor vratio sam Šuškov dar

otv-01-txt.jpg
import
08.05.2006.
u 19:35

Vinkovački branitelj Franjo Turić dobio je prije tri dana poziv za sud jer je neki činovnik utvrdio da nema oružani list za držanje i nošenje Prvoga hrvatskog samokresa. Pištolj je dobio 1996. od ministra Gojka Šuška za ratne zasluge, a 29. ožujka prošle godine dragovoljno ga je predao odazivajući se na apel ministrice Jadranke Kosor da oboljeli od PTSP-a vrate oružje.

Prekinuo studij
Turić je kao apsolvent prekinuo studij Prometnih znanosti i priključio se obrani domovine te kao branitelj ratovao na vinkovačkoj, nuštarskoj i južnoj bojišnici, gdje je uništio osam oklopnjaka. Nedaleko rodne kuće Ante u0110apića u u0106eprazlijama potkraj lipnja 1992. ranjen je u grudi gelerima ručne bombe u borbi “prsa o prsa”. Nakon izlaska iz vojske završava studij i zapošljava se, ali nakon dijagnosticiranja PTSP-a odlazi u invalidsku mirovinu od 3.500 kuna.

- Razmišljao sam o samoubojstvu jer su me strašno pogađale nepravde, a u kući sam imao pištolj PHP MV 9 mm, dar ministra Šuška, i više puta sam dolazio u iskušenje. Sve mi se slomilo kada sam čuo da se ubio branitelj u Petrinji i tada sam, 29. ožujka prošle godine dragovoljno predao samokres u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku. Želio sam ostalim braniteljima oboljelim od PTSP-a dati primjer, neka i oni učine isto! - objašnjava Franjo.

Uza srce geleri
- O suicidu više o tome ne razmišljam jer imam obitelj, suprugu, dvogodišnju kći, a uskoro očekujemo prinovu, i za njih živim. Kada su nas trebali '91., davali su nam oružje, a sada nas prekršajno gone zbog tog istog oružja - kaže Franjo dodajući kako je ogorčen pravnim odnosom prema hrvatskim braniteljima. Stoga ministricu Jadranku Kosor pita što je s njenim apelom da oboljeli od PTSP-a vrate oružje jer - branitelji se i dalje ubijaju.

Na vinkovački se sud mora javiti 16. svibnja kako bi prekršajno odgovarao zato što nema dozvolu za oružje “a što je bio dužan ishodovati” za pištolj koji je dragovoljno vratio prije više od godinu dana. Vinkovački branitelj Franjo Turić kaže kako će prihvatiti kaznu kakva god ona bila.

- Prihvatit ću kaznu jer pravna država mora profunkcionirati pa makar na meni, ali duboko sam razočaran u sve ovo što se događa - zaključuje Franjo u čijim su grudima uz srce još uvijek geleri ručne bombe iz Čeprazlija.


Prijava nakon dodatne provjere

U prekršajnoj prijavi navodi se da je Turić lani 29. ožujka predao u PU vukovarsko-srijemskoj samokres, dar ministra Gojka Šuška. Stoga se policijski službenik ne može opravdati kako nije znao da se radi o darovanom pištolju, vrste trofejnog oružja. Naknadnom provjerom utvrđeno je da nije tražio oružani list. Da kojim slučajem nije vratio pištolj ponukan apelom ministrice Kosor, nikada se ne bi ni saznalo da ga ilegalno posjeduje.


Rok istekao

I darovani pištolji podliježu Zakonu o posjedovanju i držanju oružja i obveza ih je prijaviti u roku osam dana. No, takvi pištolji se više ne mogu legalizirati jer je prije pet godina istekao rok - kaže Miroslav Janić iz Policijske uprave vukovarsko srijemske.


Ratnik danas uređuje park

Umirovljeni branitelj, časnički namjesnik 41-godišnji Franjo Turić, dane provodi uređujući dio parka Lenije, gdje je sa svojim suborcem kupio dvojnu kuću. Čisti zakorovljene travnjake i krči podivljalo raslinje, što terapeutski djeluje na čovjeka koji je proživo sve što se u ratu može proživjeti. Od ranjavanja, svjedočenja smrti suboraca i prijatelja do borbe prsa o prsa. U Vinkovcima je bio na bojišnici u Ulici bana Jelačića prema naselju Mirkovci, gdje je bilo jedno od najjačih velikosrpskih uporišta. Na nuštarskoj bojišnici provokacije su bile stalne. Ratovanje na južnoj bojišnici bila je priča za sebe, ali i ondje je svojim bestrzajnim topom i zoljom bio opasnost za sve vrste neprijateljskih oklopa. Uništio ih je osam.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije