Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kobni propust

Zbog sučeve pogreške ostala bez svog doma, državu nije briga

'                               '
''
14.05.2012.
u 11:00

Suprug Anđele Jambreuš oporukom je obiteljsku kuću ostavio njihovoj kćeri, a ona je dobila pravo živjeti u kući do smrti. No sudac je u rješenju o nasljeđivanju zaboravio to navesti pa ju je kći deložirala...

Umirovljenica Anđela Jambreuš iz Koprivnice tvrdi da joj je pogreška suca Josipa Ivančevića na ostavinskoj raspravi održanoj još prije 18 godina, nakon smrti njezina supruga, upropastila život. Ostala je bez svog doma. Petar Jambreuš obiteljsku je kuću, u oporuci napisanoj 10. travnja 1993., namijenio kćeri, a supruzi je ostavio pravo doživotnog uživanja te nekretnine. Na ostavinskoj raspravi 10. veljače 1994. ta je oporuka – kako se vidi iz zapisnika – pročitana i na nju nitko nije imao primjedbi. No sudac je u rješenju o nasljeđivanju zaboravio napisati da Anđela Jambreuš ima pravo do smrti živjeti u kući. Sučevu pogrešku tada nitko nije primijetio, a vjerojatno bi tako i ostalo da se nakon desetak godina majka i kći nisu posvadile te je život u zajedničkome kućanstvu postao nemoguć.

Uzda se u Ustavni sud

Tada je rješenje o nasljeđivanju iza pokojnoga Petra Jambreuša postalo iznimno važnim dokumentom te je Anđelina kći ishodila deložaciju majke iz kuće u rujnu 2004. Anđela Jambreuš, kaže, psihički je oboljela i ubrzo završila u invalidskoj mirovini, a pravosudna bitka u kojoj pokušava ishoditi odštetu od države zbog pogreške državnog službenika traje do današnjih dana.

Prva presuda bila je njoj u korist. Općinski sud u Križevcima 2008. dodijelio joj je 375.000 kuna odštete, no Državno se odvjetništvo, koje zastupa RH, žalilo tvrdeći kako nema pravo na odštetu jer je prekasno podnijela zahtjev. Ona je smatrala da je šteta nastupila prilikom deložacije 2004., no Odvjetništvo je tvrdilo kako je šteta nastupila deset godina prije, na ostavinskoj raspravi, što znači da je u njezinu slučaju nastupila zastara. Taj je stav prihvatio Županijski sud i odbio njezin odštetni zahtjev, a to je potvrdio i Vrhovni sud u ožujku lani.

– Događa se da suci pogriješe, ali za ovakav slučaj, da netko zbog njihove pogreške ostane bez kuće, još nisam čuo – kazao je Marijo Lovrić, odvjetnik Anđele Jambreuš.

Zastupa je pro bono, bez naknade. Sažalio se, kaže...

Njezine su oči sad uprte u Ustavni sud koji je prije godinu dana primio njezinu ustavnu tužbu sa zahtjevom da joj izravno dosudi odštetu ili barem predmet vrati na ponovno odlučivanje. Apsurdno je da se država, koja ne želi nju odštetiti za očitu, nespornu pogrešku koju je počinio državni službenik, i te kako skrbi za svoje materijalne interese. Sudovanje Anđele Jambreuš s državom ukupno je stajalo oko 80.000 kuna, a kako je izgubila spor, to mora i platiti. Prije nekoliko mjeseci sjela joj je ovrha na mirovinu.

– Penzija mi je 1358 kuna, a ovrhom mi uzimaju 452 kune. Otkad me je kći izbacila iz kuće, podstanarka sam, a stan i režije mjesečno plaćam 1000 kuna. Nemam od čega živjeti – očajna je Anđela Jambreuš.

– Znam za taj slučaj, to je rješenje trebalo donijeti po službenoj dužnosti. Došlo je do kardinalne pogreške, neugodno mi je s obzirom na naknadnu situaciju... No moram reći da sam to rješenje potpisao kao sudac mentor, a izradila ga je sudačka pripravnica – kazao je sudac Josip Ivančević.

S kćeri ne kontaktira

Iz zapisnika s ostavinske rasprave vidi se da je pripravnica koju spominje Ivančević bila Lidija Vuljak. Ona je danas šefica koprivničkog Općinskog suda.

– Doista se ne sjećam tog slučaja, bilo je to davno. Ako je i došlo do pogreške, nije bila namjerna. Stranka se odmah mogla žaliti pa bi to bilo ispravljeno – kazala je L. Vuljak.

Sudac Ivančević rekao je da je za pogrešku doznao tek kad je Anđela Jambreuš podnijela tužbu i zatražila odštetu od države. Čudi se što tada nije tražila da se izda naknadno ostavinsko rješenje, koje bi još na vrijeme ispravilo omašku.

– Kad sam saznao za pogrešku, više nisam ništa mogao učiniti – kaže Ivančević, koji je u međuvremenu postao sudac Županijskog suda. Kuća iz koje je Anđelu Jambreuš deložirala kći u međuvremenu je promijenila vlasnika. S kćeri od deložacije ne kontaktira i ne zna gdje ona živi.

Ključne riječi

Komentara 9

OS
osica
11:14 14.05.2012.

žalosno - ali i opomena svima - starcima da se ne odriču svojih nekretnina dok su živi, jer \"nikad se ne zna \"kakav mali vrag čuči u njihovim potomcima\" , a \" onima koji vode ostavinske postupke\" - danas javniavni bilježnici , da po službenoj dužnosti paze što rade, i upozore \"svoje neuke starije stranke na sve opasnosti koje im prijete od \"svoje vlastite djece\"

DU
Deleted user
11:27 14.05.2012.

ajde, neka je sudac možda i nešto zaboravio napisati. Ali da netko iz kuće izbaci svoju majku. To mi je teško shvatiti.

MI
Milkica
11:13 14.05.2012.

Aha, on je smio previdjeti pogrešku, tj. potpisati nešto bez čitanja, a žena ju je (koja možda ima tri razreda osnovne) trebala odmah uočiti. Genijalno je kako suci nikad ni za što nisu krivi. A što je s onim \"za točnost otpravka odgovara\"? Živim za dan kad će netko napokon i odgovarati za svoju pogrešku. Sustav je tu sad štiti sam sebe. I da fiškali pobiru lovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije